Gebeliğin son döneminde rasyonda balık yağı kullanımının keçilerin süt verimi, süt kompozisyonu ve oğlakların büyüme performansına etkileri
Effect of omega 3 fatty acids used during late pregnancy on milk yield and composition of goats and kids growth performance
- Tez No: 446533
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR SERBESTER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Omega-3, Balık yağı, Keçi, Gebelik, Oğlak performansı, Omega-3, Fish oil, Goat, Pregnancy, Kids performance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Mevcut çalışma gebeliğin son dönemindeki (gebeliğin 76. günü – oğlaklama) keçilerde Omega-3 yağ asit kaynağı olarak balık yağı kullanılmasının gebelik ve laktasyon performansı ile oğlak büyüme performansı üzerine etkisini incelemek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 30 baş Alman Alaca x Kıl melezi keçi kullanılmıştır. Keçiler gebeliğin 76. günü iki gruba ayrılmış ve %2,8 balık yağı (n=17) veya korunmuş yağ (n=13) içeren Tam Karışım Rasyonla (TMR) oğlaklamaya kadar beslenmiştir. Oğlaklamadan sonra keçiler ve oğlaklar standart besleme rejimine tabi tutulmuştur. Çalışma 2,5 ay gebeliğin son dönemi ve 2 ay laktasyon olmak üzere 4,5 ay sürmüştür. Gebeliğin son döneminde rasyonda balık yağı kullanılması gebeliğin 128. günü dışında gebelik ve laktasyon süresince canlı ağırlığı etkilememiştir. Benzer şekilde gebelik süresi, süt verimi ve süt kompozisyonu üzerinde de etkili olmamıştır. Ancak, rasyonda balık yağı kullanımı gebelik süresince yem tüketimini artırmış, laktasyon döneminde ise düşüşe neden olmuştur. Balık yağı içeren TMR'lerle beslenen anaların oğlakları daha az yem tüketmiştir. Öte yandan, bu oğlakların yem dönüşüm etkinlikleri korunmuş yağ içeren TMR'yle beslenen analardan doğan oğlaklardan daha yüksek bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the study was to evaluate the effects of fish oil as a Omega-3 source in late pregnancy of does on performances of pregnancy and lactation, and growth performance of kids. Thirty German Fawn x Hair cross breed does were used. On the 76th day of pregnancy, the does were separated into two groups and they fed Total Mixed Ration (TMR) including 2.8% fish oil (n = 17) or protected fat (n = 13) to kidding. Goats and kids were subjected standard feeding regimen between kidding and 60 days of lactation. The study lasted 4.5 months, 2.5 months pregnancy and 2 months lactation. The use of fish oil in diet during last period of pregnancy did not affect live weight except on the 128th day of pregnancy. Similarly, the duration of pregnancy, milk yield and milk composition were not effected by fish oil. However, feed intake was increased during pregnancy, while it caused a decline in the lactation period. The kids whose mothers fed with fish oil TMRs consumed less feed. Nevertheless, feed conversion efficiency was determined high of those kids.