Günümüzde yazlık olarak yeniden işlevlendirilen geleneksel bodrum konutları
Traditional houses in Bodrum, re-functioned as summer houses
  1. Tez No: 446624
  2. Yazar: BERK SÜMERSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Konut, İkinci Konut, Bodrum Evleri, Musandıralı Ev, Kule Ev, Sakız Ev, House, Secondary House, Bodrum Houses, Mezzannine House, Tower House, Khios House
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
'Günümüzde Yazlık Olarak Yeniden İşlevlendirilen Geleneksel Bodrum Konutları' başlıklı bu çalışma, Maltepe Üniversitesi, Fen bilimleri Enstütüsü, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Ana Bilim Dalı'na Yüksek Lisans Tezi olarak hazırlanmıştır. Sanayi Devrimi sonrası, insanlar köylerden kentlere göç etmiştir. Bu göçler sonucu hızlı bir yapılaşma ve kentlere gelen kişiler için hızlı konut üretimi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Bu ihtiyaçların göreceli olarak tamamlanmasının ardından farklı amaçlar ve farklı özelliklere sahip yapı üretimi / talebi ortaya çıkmıştır. Bu farklı türlerden biride ikinci konutlar – yazlık evlerdir. Dünya'da artan bu sürecin yansımaları, Türkiye Cumhuriyetinde aynı biçiminde ikinci konutların gelişimi ve yapım sürecini etkilemiştir. Önceleri konut, barınma ihtiyacının karşılanması adına üretilirken; yatırım amacıyla farklı konut tipleri ve kullanım şekilleri zamanla ortaya çıkmıştır. Bunun yanında turizm ile olan bağları sebebiyle de ekonomik boyutu ciddi oranda artmıştır. Bu çalışmada, Muğla ili Bodrum ilçesi ikinci konut tipleri bakımından tarihi, coğrafi şekilde ele alınarak, bölgedeki konutların plan tipolojilerine değinilmiştir. Bodrum Yarımadasında bulunan ikinci konut tipleri olan yazlık evler hakkında değerlendirmeler ve tespitlerde bulunulmuştur. Geleneksel Bodrum evlerinden günümüze ulaşan örnekleri olan Kule evler, Musandıralı evler ve Sakız evlerin plan tipolojilerine değinilmiştir. Bodrum Yarımadasında bulunan mevcut örneklerin saha incelemesi yapılarak, fotoğraflar ile çalışma içerisinde yer almış, son durumu ile ilgili incelemeler ve tespitler yapılarak çalışma içerisinde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
This work which is titled as Traditional Houses in Bodrum, Re-Fuctioned as Summer Houses" is prepared as a master thesis in Maltepe University, Institute of Science, Faculty of Architecture, Department of Architecture. People immigrated from villages to cities after the Industrial Revolution. As a result of migration, house construction needs getting faster for people coming to the city has emerged needs. These need relatively completed after different aims and different features of the structure of production / demand has emerged. Reflection of the period in the world affected as same as in The Republic of Turkey process of the building a secondary house development and construction. Firstly housing built for shelter needs in order to meet in time different types of housing comes up for use way and investment. Besides economic sizes has increased its relation with tourism significantly In this study, Bodrum district of Muğla, secondary house types are taking by historical, geographical way, traditional house plan typologies in the region have been mentioned. Secondary housing types of summer houses assessment have been made and determined which situated in Bodrum Peninsula. The examples of traditional housing plans in Bodrum which had survived till today from Khios, Mezzannine, Tower house types were mentioned by typology. Site survey has done to Bodrum Peninsula to find out still situated examples, to take photos of these examples and analysis of latest situations and determinations were described in the study.