Kahramanmaraş'ta beton agregası olarak kullanılan dere ve kırmataş agregalarının petrografisi- jeokimyası ve mühendislik özellikleri
Petrography-geochemistry and engineering characteristics of the riverbed and crushed stone aggregates used as the concrete aggregate in Kahramanmaraş
- Tez No: 446657
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAMER RIZAOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Kahramanmaraş, Beton Agregaları, Erkenez Çayı, Aksu Nehri, ASR, Kahramanmaraş, Concrete aggregates, Erkenez creek, Aksu river, ASR
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Maden İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
İnşaat sektöründe yüksek kaliteli beton ihtiyaçlarının artması ve Kahramanmaraş'ta inşaat sektörünün hızlı gelişimi, yüksek kaliteli agreganın önemini artırmıştır. Kahramanmaraş ve çevresinde agrega olarak kullanılan malzemenin litolojisi ve kökeni farklıdır. Bu çalışmanın amacı, Kahramanmaraş'ta agrega talebinin temininin sağlandığı Dere Malzemesi (Aksu nehri ve Erkenez çayı)'nın ve Kırmataş ocaklarının (Kırmataş-1 ve Kırmataş-2) agrega mühendislik özelliklerini belirlemektir. Litoloji vasıtasıyla petrografik çalışmaların sonucunda, Aksu nehir yatağı başta granit, peridotit, serpantinit, olivin gabro, diyabaz, bazalt, mermer, kuvars kumtaşı ve kireçtaşından oluşan; Erkenez deresi piroksenit, peridotit, serpantinit, aplit, diyabaz, bazalt, mermer, kumtaşı ve kireçtaşı, öğütülmüş taş ocakları kireçtaşı litolojilerinden meydana geldiği tespit edilmiştir. Her iki kırma taş ocakları ve dere yatağından (Aksu nehri-Erkenez çayı) alınan örnekler üzerinde; Hızlandırılmış harç çubuğu metodu ile Alkali-Silika Reaktivite Testi, Özgül ağırlık, Su Emme, Yassılık indeksi, Elek Analizi (Granulometri), Çok ince malzeme oranı, Metilen Mavisi, Los Angeles (LA) katsayısı, İri agrega donma-çözülme dayanımı, Asit içeriği, Hafif organik kirletici içeriği, Kuruma büzülme katsayısı, Klorür içeriği, Asit-çözünür sülfat içeriği, Basınç dayanımı, Humus içeriği, Kurutma hacim kararlılığı testleri yapılmış olup Kahramanmaraş'ta üretilen tüm beton agregaları standartları sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The rapid development of the construction industry and the increase of high-quality concrete needs in Kahramanmaraş in creased the importance of high quality aggregate. Aggregate sources in Kahramanmaraş and surroundings are different in lithology and origin. The aim of this study is to determine the engineering characteristics of the aggregates from riverbed (Aksu river and Erkenez creek) and crushed stone quarries (Crushed stone 1 and Crushed Stone 2) which meet the majority of aggregate demand of Kahramanmaraş. As a result of petrographic studies, by means of lithology, Aksu riverbed is mainly composed of granite, peridotite, serpentinite, olivine gabbro, diabase, basalt, marble, quartz sandstone and limestone; Erkenez creek includes pyroxenite, peridotite, serpentinite, aplite, diabase, basalt, marble, sandstone and limestone, and crushed stone quarries limestone fragments. The Physico-mechanical and chemical tests such as: Alkali-silica reactivity with accelerated mortar bar method, specific gravity, water absorption, flatness index, grading, fine materialratio, methylene blue, Los Angeles coefficient, freezing-thawing resistance of coarse aggregates, fulvo acid content, light organic pollutant content, drying shrink age coefficient, chloride content, acid-soluble sulfate content, compressive strength, humus content, volume stabilityon the samples from both crushed stone quarries and riverbed (Aksu river) indicate that all the sources correspond to quality standards.