Identification of factors that cause of victim of road accidents: a case study of the Northern Iraq
Trafik kazalarına neden olan faktörlerin analizi: Kuzey Irak örneği
  1. Tez No: 446693
  2. Yazar: KHOSHNOW HAMA RASHID AHMED AHMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, Ölüm kazaları, Kuzey Irak, Road traffic accidents, accident fatality, North Iraq
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, trafik kazalarının sebeplerini ortaya koymak amacıyla yapıldı. Trafik kazalarının nedenlerini incelemek için bazı faktörler tanımlandı. Bir yandan; cinsiyet, evlilik durumu, eğitim seviyesi gibi sosyo-ekonomik değişkenlerin konuyla ilişkisi incelenirken, diğer yandan belirlenen bağımsız değişken ile bağımlı değişken arasındaki ilişkiyi ortaya koymak için lojistik regresyon analizi kullanılmıştır. Çalışma verilerini kuzey Irakta 370 bireyle yapılmış olan anket verileri oluşturmaktadır. İstatistiksel analizlerde frekansları ve yüzdeleri göstermek için kategorik değişkenler kullanılmıştır. Pearson Ki Kare testi kategorik değişkenler arasındaki ilişkiyi göstermek için kullanılmıştır. Deneysel sonuçlara dayalı olarak, cinsiyete ve eğitim seviyesinin incelenen olayla istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur. Trafik kazaları ile bağımsız değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemek için Lojistik Regresyon modeli kullanılmıştır. Cinsiyet değişkenine ait katsayı ve Odd oranı sürücülerin erkek olmasının trafik kazası yapma ihtimalini artırmakta olduğunu göstermiştir. Aynı zamanda, evli olmayan kişilerin kazaya karışma ihtimali evli bireylerden daha azdır.16-25 yaş aralığındaki bireylerin kazaya katılma ihtimali daha yüksektir. Sürücü ehliyetinin türü göz önüne alındığında, resmi ehliyeti olan bireylerin kazaya karışma ihtimali daha yüksektir. Ayrıca, gün içinde uzun süre yolculuk yapan sürücülerin kazaya karışmaları daha az muhtemeldi olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was examined to deal with the reasons of causing road traffic accident. In this study, some factors have been identified to look at the reasons of RTA. Precisely, it tried to find out the association between several variables of socio-demographic factors such as (gender, age, marital status, and educational level) with accidents involved. On the other hand, logistic regression used to indicate the association between dependent variable with independent variable which consist of gender, age, marital status, and educational status a type of driver license, type of vehicle, driving experience, driving kilometer and model of vehicle. In order to collect the data, the study used a questionnaire. 370 from both genders randomly participated in the survey, they were from Northern Iraq. The statistical analysis used to categorical variables to indicates frequencies and percentages. Pearson's chi-square used to find the association between the categorical variables. Based on the empirical results, the variables of (gender, age and marital status) are the significance of association with the involved accident. Logit regression with Wald test used to indicate the association of dependent variables with road accidents. The odd ratio of the gender indicated that when driver are men is more likely to involve in RTA. In the same time, the single drivers are less than married drivers likely to involve in the accidents. The ages between (16-25) years old are more likely to involve in RTA. According to types of driver license, driver with public license are more likely involved to RTA. Eventually, drivers who have driven for a long time in a day are less likely to involve in RTA.