The impact of foreign direct investment on economic growth in oil production
Petrol üreten ülkelerde doğrudan yabancı yatırımların ekonomik gelişmeye etkisi
- Tez No: 446694
- Danışmanlar: PROF. DR. CUMA AKBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İstatistik, Statistics
- Anahtar Kelimeler: Doğrudan Yabancı Yatırım, Doğal Kaynak, Gayrisafi Yurtiçi Hasıla, Panel Veri, Foreign direct investment, Natural Resource, Gross Domestic Production, Panel Data
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik ve Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Doğrudan yabancı yatırım (DYY) başka bir ülkeye mensup kişi ya da şirketlerin bir ülkede var olan ticaret operasyonlarını geliştirmek ya da hedef ülkede bir şirket satın almak yoluyla ticaret veya verimlilik için doğrudan yatırım yapmasıdır. Doğrudan yabancı yatırım; hisse senetleri ve kısıtlamalar gibi başka bir ülkenin menkul kıymetleri açısından olumsuz bir yatırım olan portföy yatırımlarından farklıdır. Gelişmekte olan ülkeler için doğrudan yabancı yatırımların rolü son 20 yılda daha da önemli hale gelmiştir. Aslında doğrudan yabancı yatırımların önemi 1980 ve 1990'larda dünyanın her bölgesi üzerinde hızla artış göstermiştir. Dünya Bankası'na göre, doğrudan yabancı yatırımlar 2006 yılında 1,5 trilyon dolarlık bir rekora ulaşmış ve son birkaç yıl içinde gelişmekte olan ülkelere doğrudan yabancı yatırım girişlerinde yüksek artışlar meydana gelmiştir. Bu çalışmanın temel amacı, petrol üretimi yapan ülkelerde Gayri Safi Yurtiçi Hasıla artışında doğrudan yabancı yatırımın etkisini ortaya koymaktır. Bu çalışmanın verileri Dünya Bankası tarafından 2004 ile 2013 yılları arasında yayınlanan Dünya Kalkınma Göstergesinden alınmış olup petrol üretimi yapan 13 ülkeye aittir. Ek olarak ekonomik gelişmede DYY etkisini tahmin etmek için Ekonometrik teknikler uygulanmıştır. Panel veri analiz teknikleri (Pooled Regresyon, Sabit Etki ve Rastgele Etki) modelleri Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY) ve ekonomik büyüme (GSYH) hızı arasındaki bağlantıyı bulmak için kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, Doğrudan Yabancı Sermaye girişi petrol üretimi yapan ülkelerde GSYİH üzerinde olumlu ve önemli bir etkiye sahiptir. Doğal kaynakla sektörüne ek olarak, alıcı ülkelerin GSYİH'sı üzerinde doğal kaynakların önemli bir rolü vardır. Ayrıca, bazı faktörler GSYİH'yı olumsuz etkilese de, ihracatın GSYİH üzerinde önemli ve pozitif bir etkisi vardır.
Özet (Çeviri)
Foreign direct investment (FDI) is an immediate investment into business or productivity in a country by the company or an individual of another country, whether by developing operations of an existing trade in the country or purchase a company in the target country. Foreign direct investment is in disparity to portfolio investment, which is a negative investment in the securities of another country such as equities and constraints. Through the two past decades, the role of foreign direct investment has become more and more substantial for developing countries. In fact, the importance of FDI has rapidly increased in every region of the world in the 1980s and 1990s. According to the World Bank (2007), foreign direct investment record of 1.5 trillion dollars in 2006 and there was a high rise in FDI inflows to developing countries in last few years. The main purpose of this study is to reveal the impact of Foreign Direct Investment on Gross Domestic Production growth in oil-producing countries. In this study, the data is taken from the World Development Indicators published by the World Bank during the time (2004-2013) that is owned by 13 oil-producing countries. In addition, we applied Econometric techniques to estimate the influence of FDI on Gross Domestic Production. Moreover, panel data techniques (Pooled Regression, Fixed Effect, and Random Effect) models have been use to find the connection between FDI and economic growth (GDP). The empirical results of the study investigated that, Foreign Direct Investment the FDI have a positive and significant impact on GDP growth in oil-producing countries. In addition to the Natural resource sector, there is an important role of Natural resources on GDP in recipient countries. Although, Export has a significant and substantial influence on GDP most of other factors positively affected the GDP growth.