Targeting adenosine receptors to improve vaccine efficacy
Adenozin almaçlarının hedeflenerek aşı etkinliğinin arttırılması
  1. Tez No: 446728
  2. Yazar: ALİ CAN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞLAR ÇEKİÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Allerji ve İmmünoloji, Biyoloji, Allergy and Immunology, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Adenozin, Adenozin Almaçları, Aşı, Adjuvan, Adenosine, Adenosine Receptors, Vaccines, Adjuvants
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyokimya ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Hastalıklara karşı uygulanan en önemli korunma yollarından birisi aşılamadır. Aşılar iki ana grup altında toplanabilir. Bunlar ısı yoluyla öldürülmüş̧ ya da etkisizleştirilmiş aşılar ile alt birim aşılardır. Isı yolu ile öldürülmüş ya da etkisizleştirilmiş aşılar hastalıklara karşı bağışıklık kazanılmasında etkili olsa da ateş ya da alerjik reaksiyonlar gibi pek çok yan etkileri bulunmaktadır. Bunlara karşılık, alt birim aşılar ile buy an etkiler azaltılmıştır fakat, alt birim aşılar da yeterli bağışıklık gösterememekte ve tekrarlanan aşılama ihtiyacı doğurmaktadır. Bu nedenlerden dolayı etkisi arttırılmış ve yan etkileri az olan aşılara ihtiyaç duyulmaktadır. Pürinerjik adenozin almaçları, bağışıklık sisteminde düzenleyici rol oynamaktadırlar. Adenozin ve 4 adenozin almacı, dendritik hücreler, makrofajlar ve lenfositler gibi edinilmiş bağışıklık kazanılmasında önem gösteren hücrelerin baskılanmasında rol oynamaktadırlar. Bu nedenlerle, biz, iç kaynaklı adenozinin, aşıların etkinliğini azaltabileceği ve adenozin almaçlarının antagonistlerinin kullanılması ile aşı etkinliğinin arttırılabileceği hipotezini kurduk. Bu hipotez doğrultusunda, ilk olarak bağışıklık sistemi baskılamasında hangi adenozin almaçlarının daha fazla rol oynadığını ve hangi antagonistlerin bu baskılamayı geri döndürebileceğini araştırdık. A2A ve A2B almaçlarının en çok baskılama sağladığını ve SCH 58261 (A2A antagonist) ile PSB 603 (A2B antagonist) moleküllerinin bu baskılamayı en fazla durduran moleküller olduğunu gördük. Daha sonra ise bu moleküllerin MPL-A ve Addavax içeren aşı formülasyonlarındaki etkilerini inceledik. SCH 58261 ile PSB 603 ilk bir ay içerisindeki genel bağışıklık cevaplarında fazla bir değişikliğe yol açmasa da antijene yönelik cevaplarda artışa yol açtıkları gözlemlendi. Fakat, bir ay sonra, tekrar antijen ile karşılaşıldığında, bu iki molekül alan farelerin bağışıklık cevaplarında ve üretilen antijene özel antikorlarda artış gözlemlenmiştir. Bu çalışma ile adenozin almaç antagonistleri ilk defa aşı bileşeni olarak değerlendirilmiş olup, uzun süreli bağışıklık yaratmada önemli rol oynayabilecekleri gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Vaccination is the major protection method against many diseases caused by pathogens through creating acquired immunity. Vaccines can be classified in two major groups, which are subunit vaccines and attenuated vaccines. Attenuated vaccines can create effective immunity however; they also can induce many different side effects such as fever and allergic reactions. On the contrary, with subunit vaccines side effects are decreased but the efficacy of the vaccines is also decreased and there is a need for repetitive vaccinations to provide long lasting immunity. That is why, there is a need for developing more efficient vaccines and particularly vaccine adjuvants. Adenosine receptors, as part of purinergic signaling, have a regulatory role in immune system. Adenosine and 4 different adenosine receptors have an immunosuppressive role in major immune cells to create acquired immunity such as DCs, macrophages and lymphocytes. That is why, we hypothesize that, the efficacy of vaccines can be decreased by endogenous adenosine and the usage of antagonists in adjuvant formulations can increase this efficacy by inhibiting the suppressive effects caused by endogenous adenosine. To be able to test this hypothesis, we first determine the specific adenosine receptor and antagonists taking a role in this immunosuppressive effect. For this purpose, we use primary dendritic cells and macrophages. We see that A2A and A2B receptors create most effective immunosuppression and SCH 58261 (A2A antagonist) and PSB 603 (A2B antagonist) are the main antagonists taking a role in the inhibition of this suppression. We then evaluated these two molecules in a vaccine formulation comprising MPL-A and AddaVax. As a result, these antagonists do not significantly change the general initial immune responses significantly however they create more antigen specific response. On the other hand, after antigen re-stimulation, mice taking these antagonists shows more antigen specific response and they also create higher antibody titers. With this study, adenosine receptor antagonists used in adjuvant formulations for the first time and it was shown that, with more study, they can be important in increasing vaccine efficacy created by immunostimulatory adjuvants.