Aksaray ili ve çevresinde dağılım gösteren diplura türlerinin faunistik ve taksonomik yönden araştırılması
Research of the diplura species found in Aksaray and its around in terms of faunistically and taxonomically
- Tez No: 447071
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABBAS MOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diplura, Campodeidae, faunistic, taxonomic, Aksaray
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma 2013-2015 yılları arasında kış ayları hariç Mart-Eylül ayları arasında 30 ana (Nemli bölgeler) ve 30 ara (Yeşil ve sulak olmayan, kurak alanlar) lokaliteler olmak üzere toplam 60 lokaliteden numune alınmıştır. Arazi çalışmalarında özellikle nemin yoğun olduğu su kenarları, ormanlık alanlar ve yüksek kısımlar tercih edilmiştir. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarındaki yüksek sıcaklıklar nedeniyle arazi çalışma saatleri sabah erken ve akşam geç saatlerde yapılmıştır. Araziden getirilen toprak numunelerinden laboratuvar ortamında berlese hunisi yardımıyla diplura örnekleri elde edilerek 15 gün boyunca % 70 lik alkol içinde bekletildikten sonra preparat hazırlanmıştır. Arazi çalışmaları sonucunda Diplura takımına ait 198 örnek toplanmıştır. Bu örneklerin teşhisinden sonrasında 1 familya, 1 cins ve bu cinse ait daha önce bilinen 3 tür Campodea pempturochaeta, Campodea anae, Campodea sarae ve bilim dünyası için yeni olan Campodea sendra sp. n. tanımlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Diplura, Campodeidae, faunistik, taksonomik, Aksaray.
Özet (Çeviri)
This study had been performed between the years 2013-2015 except for the winter months between March-September and has been taken samples from total 60 localities including 30 main (humid areas) localities and 30 sub (green and watery, non-arid areas) localities. On the field survey, especially waterfronts where is intense damp, forestlands and highlands were preferred. Because of high temperature on june, july and august, the field survey was done early morning and late evening. Diplura samples were got from soil samples brought from the land with the help of berlese funnel in laboratory and then preparate was prepared after steeped in %70 alcohol for 15 days. As a result of field work 198 samples were collected Diplura team. After the diagnosis of these samples one family, one genus and three previously known species of the genus Campodea pempturochaeta, Campodea anae, Campodea sarae and Campodea sendra sp. n were found. Campodea sendra sp. n species is a new record for the world of science.