Deneysel periodontitis oluşturulan sıçanlarda enerji içeceğinin kemik dokusu üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of energy drink on bone tissue in experimental periodontitis in rats
- Tez No: 447341
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBAHAR USTAOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Alveolar kemik kaybı, Deneysel periodontitis, Enerji İçeceği, Ligatür ile indüklenen periodontitis, X- ışınlı mikrotomografi, Mikro BT, Mikro Bilgisayarlı Tomografi, Alveolar bone loss, Energy drinks, Experimental periodontitis, Ligature induced periodontitis, X-ray microtomography, Micro CT, Micro Computed Tomography
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Enerji içecekleri kafein, taurin, sükroz/glukoz, vitaminler ve ginseng, gingko biloba, guarana gibi bazı bitkisel suplemanlardan oluşmakta ve dünya genelinde milyonlarca insan tarafından kullanılmaktadırlar. Bazı çalışmalarda enerji içeceğinin sistemik sağlık üzerine olumsuz etkileri rapor edilmesine rağmen, periodontitisin başlangıcı ve gelişimi üzerindeki etkileri hakkında herhangi bir bilgi yoktur. Bu çalışmanın amacı deneysel periodontitis oluşturulan sıçanlarda düzenli tüketilen enerji içeceğinin kemik doku üzerine etkilerini değerlendirmektir. Otuz iki Wistar Albino sıçan aşağıdaki gruplara ayrılmıştır: 1) Ligatür bağlanmayan ve distile su uygulanan grup (n=8), 2) Ligatür bağlanmayan ve enerji içeceği uygulanan grup (n=8), 3) Ligatür bağlanan ve distile su uygulanan grup (n=8), 4) Ligatür bağlanan ve enerji içeceği uygulanan grup (n=8). Her iki maksiller kadrandaki 2. Molar dişlerin çevresine submarjinal olarak 3.0 ipek sütur yerleştirilmiştir. Çalışma süresi 14 gündür ve bu periodun sonunda sıçanlar sakrifiye edilmiştir. Üst çeneler uzaklaştırılmıştır. Alveolar kemik seviyesindeki dinamik değişimler Mikro Bilgisayarlı Tomografi (Mikro BT), Histometri ve kemik kaybı için İmmünohistokimyasal reseptörler ile değerlendirilmiştir. Ayrıca kan örnekleri sakrifiye edilme işlemi sırasında toplanmış ve serum Vasküler Endotelyal Büyüme Faktörü (Vascular Endothelial Growth Factor, VEGF), Temel Fibroblast Büyüme Faktörü (Basic Fibroblast Growth Factor, bFGF), Reseptör Aktivatör Nükleer Kappa B Ligand (Receptor Activator of Nuclear Factor Kappa-B Ligand, RANKL), Osteoprotegerin (OPG)ve RANKL/OPG oranı değerlendirilmiştir. On dördüncü günün sonunda Kemik Mineral Yoğunluğu (Bone Mineral Density, BMD), Kemik Hacim Fraksiyonu (Bone Volume Fraction, BVF), Trabekül Sayısı (Trabecular Number, Tb.N) değerleri ligatürlenen gruplarda ligatürlenmeyen gruplara göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azdır (p0.05). Bu çalışma düzenli enerji içeceği tüketiminin deneysel periodontitisin başlaması ve ilerlemesinde olumsuz etkilerinin olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Energy drinks consist of many substances like caffeine, taurine, sucrose/glucose, vitamins and some herbal supplements such as ginseng, gingko biloba, guarana and are used by millions of people world-wide. Although some studies have reported a negative effect of energy drinks on systemic health, there is no information about its effect on the initial and progression of periodontitis. The aim of this study was to evaluate the effects of regular consumption of energy drinks on bone tissue in experimental periodontitis in rats. Thirty-two Wistar Albino rats were assigned to one of the following groups: 1) Non- ligature and drinking distilled water group (n=8), 2) Non-ligature and energy drink ingestion group (n=8), 3) Ligature and drinking distilled water group (n=8), 4) Ligature and energy drink ingestion group (n=8). A 3.0 silk suture was placed submarginally around the second molars in both maxiller quadrants. The study duration was 14 days and the animals were sacrificed at the end of this period. Top jaws were removed. Dynamic changes of the alveolar bone levels were evaluated by Micro-computed Tomography, Histometry and Immunohistochemistry of the receptors for bone loss. Also blood samples was taken while sacrifing and serum Vascular Endothelial Growth Factor (VEGF), Basic Fibroblast Growth Factor (bFGF), Receptor Activator of Nuclear Factor Kappa-B Ligand (RANKL), OPG (Osteoprotegerin) and RANKL/OPG ratio were examined. At the end of 14 days, Bone Mineral Density (BMD), Bone Volume Fraction (BVF), Trabecular Number (Tb.N) values of the ligated groups were significantly lower than those of the unlighted groups (p0.05). The present study demonstrated that regular consumption of energy drinks may have a negative effects on the induction and progression of experimental periodontitis.