Yıllara göre klebsiella pneumoniae'da antibiyotik direncinin irdelenmesi
Analyzing the antibiyotik resistance of klebsiella pneumoniae by year
- Tez No: 447389
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN GÜDÜCÜOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Klebsiella pneumoniae, antiyotik direnci, Klebsiella pneumoniae, antibiotic resistance
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: 1970'li yıllarda başlayan Gram negatif mikroorganizmalardaki direnç sorunu günümüzde ciddi boyutlara ulaşmıştır. Son zamanlarda özellikle hastane ortamlarında antibiyotiklere direnç kazanmış ve genişlemiş spektrumlu β-laktamaz (GSBL) üreten, çoğul antimikrobiyal dirençli Klebsiella türlerinin yaptığı hastane enfeksiyonlarının sıklığının artması nedeniyle bu bakterilerin önemi gittikçe artmıştır. Bu dirençli türlere bağlı enfeksiyonlarda morbidite ve mortalite oranları belirgin olarak yüksek, hastanede kalış süreleri uzun ve hastane maliyetleri daha yüksektir. Bu çalışmanın amacı Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvarında saptanmış K. pneumoniae türlerinin antibiyotik direncini saptamak ve antibiyotik direncinin yıllara göre değişimini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Ocak 2009 ve Nisan 2015 tarihleri arasında çeşitli klinik ve polikliniklerden mikrobiyoloji laboratuvarına gelen ve izole edilen 1586 K. pneumoniae suşu çalışmaya alınmıştır. Örneklemin gönderildiği hastaların yaşı, cinsiyeti, materyalin gönderildiği klinik, örneklem tipi, kültür antibiyogramları retrospektif olarak değerlendirilmiş, ayrıca yıllara göre K. pneumoniae'da antibiyotik direnci not edilmiştir. Bulgular: Çalışma süresi içinde hastanemiz poliklinik ve servislerinden gönderilen numunelerden izole edilen 1586 K. pneumoniae suşu saptanmıştır. GSBL üretimi %61.06 olarak yüksek bulunmuştur. İzole edilen K. pneumoniae suşlarına en etkili bulunan karbapenem grubu antibiyotiklerden imipenem ve meropenem için direnç oranları sırasıyla %3.55 ve %2.98 olarak bulunmuştur. Diğer antibiyotiklerde direnç oranları da oldukça yüksek saptanmış ve 1586 örneğin 630'u (%39.7) Pediyatri Klinikleri, 135'i (%8.5) Yoğun Bakım Üniteleri, 110'nu (%6.9) Üroloji Servislerinden gelmiştir. Yıllara göre karbapenem grubu antibiyotiklerde artan direnç oranları gözlemlenmiştir. Sonuç: Hastanemizde yüksek direnç oranları nedeniyle bu bakteriye bağlı oluşan enfeksiyonlar önemli bir sorun ve ele alınması gereken bir konudur. Antibiyotik dirençli türlerin yayılımını önlemek için dirençli suşlarla enfekte olmuş hastaların enfeksiyonu yaymasını önleyici tedbirler alınmalı ve hastanelerde düzenli aralıklarla yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlara göre akılcı antibiyotik kullanımı politikaları oluşturulmalıdır.
Özet (Çeviri)
Aim: Starting in the 1970s, antibiotic resistance of Gram-negative bacteria has reached alarming level. In recent times, due to increased hospital acquired diseases caused by Klebsiella subtypes which gained antibiotic resitance especially in the hospital environment and extended-spectrum β-lactamase (ESBL) producing, multidrug resistant, the importance of these bacteria has steadily increased. These types of resistant infections cause significantly higher mortality and morbidity rates, longer duration of hospital stay and increased hospital costs. The aim of this study is to determine the antibiotic resistance and evaluate antibiotic resistance changes by years. For the K. pneumoniae types that are detected in the Yuzuncu Yil University, Medical Microbiology Laboratory. Material and Method: 1586 K. pneumoniae strains that are isolated from the samples sent by various clinics and polyclinics in Microbiology Laboratory between the dates of January 2009 and April 2015 have been included in the study. The age of patients, gender, the clinic where material is sent from, specimen type, antibiograms have been evaluated retrospectively, antibiotic resistance in K. pneumoniae by year has also been noted. Results: Within the study period 1586 K. pneumoniae strains have been identified from samples that are sent from our hospital clinics and polyclinics. ESBL production 61.06% was found to be as high. The most effective Carbapenem antibiotics for the isolated K. pneumoniae strains, imipenem and meropenem resistance rates were respectively 3.55% and 2.98%. Resistance rates to other antibiotics were quite high. 630 spesicimens (39.7% percent) has been sent from Pediatric clinics, 135 (8.5%) from Intensive Care units, 110 (6.9%) from the Urology service. Increasing carbapenem group antibiotics resistance rates by years has been identifed. Conclusions: Because of high resistance rates in our hospital, infections with these bacteria is a significant problem and is an issue that needs to be addressed. To prevent the spread of these antibiotic-resistant strains, patients infected with resistant species must be considered with preventive measures, according to the results of the studies at regular intervals in hospitals, rational antibiotic usage policies must be created.