Ankara'da mizofoni belirtilerinin yaygınlığı,sosyodemografik özellikler ve ruhsal belirtilerle ilişkisi
Prevalence of misophonic symptoms and their relationship withsociodemographic variables and psychological symptoms in Ankara
  1. Tez No: 447422
  2. Yazar: GÖKHAN ÖZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ KILIÇ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Mizofoni, Düşük Ses Toleransı, çınlama, hiperakuzi, epidemiyoloji, Misophonia, Decreased Sound Tolerance, tinnitus, epidemiology, hyperacousis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
. Son yıllarda çeşitli hafif seslerden belirgin olarak rahatsız olma anlamına gelen mizofoni üzerine ilgi artmış ve bu konuda ardarda çalışmalar yayımlanmaya başlanmıştır. Son çalışmalarda daha önce odyoloji literatüründe bilinen ve incelenen bu durumun psikiyatrik bir bozukluk olabileceğine yönelik bulgular sunulmuştur. Mizofoninin yaygınlığı ve klinik özelliklerini incelemek amacıyla toplumu temsil eden bir örneklemde yapılmış epidemiyolojik çalışma yoktur. Psikiyatri ve psikoloji alanında tanınmaya başlayan mizofoninin cinsiyet yaş, eğitim, genetik yatkınlık gibi özelliklerinin araştırılmasına ihtiyaç vardır. Bu çalışmada mizofoninin toplumdaki yaygınlığını, klinik ve sosyodemografik özelliklerle ilişkisini saptamak amaçlanmıştır. Mizofoninin psikiyatrik bir tanı olup olmadığını, mizofoni belirtilerini taramak amacıyla geliştirdiğimiz ölçek aracılığıyla araştırmak bir başka amacımızdır. Araştırmanın örneklemi Ankara kent merkezini temsil edecek şekilde kümeli hane örnekleme yöntemi ile rastgele seçilen 300 hanedeki araştırmaya katılmayı kabul eden 15 yaş üstü tüm kişilerden oluşmaktadır. Bütün katılımcılar sosyodemografik veriler, rahatsızlık duydukları sesler ve mizofoni kliniği ile ilişkili olabilecek faktörler açısından sorgulanmıştır. Ardından tüm katılımcılara Maudsley Obsesif Kompulsif Soru Listesi (MOKSL), Beck Depresyon Ölçeği (BDÖ), 'DSM-III-R 2. Eksen Bozuklukları için Yapılandırılmış Klinik Görüşme Çizelgesi (SCID-II) Ön Değerlendirme Formu'nun Obsesif Kompulsif Kişilik Bozukluğu'nu (OKKB) tarayan 9 sorusu ve Otizm Tarama Testi: (OTT) uygulanmıştır. Beşyüz kırk üç kişiden oluşan örneklemde en az bir sesten belirgin derecede rahatsız olma oranı %77.9 (N=426) bulunmuştur. Rahatsız olunan ses sayısı ve rahatsız olma şiddeti kadınlarda erkeklerden daha fazladır. Kadınlarda, gençlerde, daha fazla eğitimlilerde mizofoni puanları daha fazladır. Araştırmada kullanılan klinik ölçeklerin tümü mizofoni puanlarını pozitif yönde yordamaktadır. Bu çalışma için geliştirilen tanı ölçütlerine göre 42 kişide (%7.7) mizofoni saptanmıştır. Hem mizofoni belirtileri, hem de hastalık düzeyinde mizofoni, toplumda yaygın biçimde görülmektedir. Mizofoninin kadınlar ve erkeklerdeki klinik görünümü önemli farklılıklar sergilemektedir. Önerdiğimiz tanı ölçütlerine göre oluşturulan tanı grubunun klinik ve demografik özellikleri, mizofoninin ayrı bir psikiyatrik bozukluk olarak sınıflanması gerektiğini destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
Misophonia, which is defined as significant distress caused by certain soft noises, has recently received an increased interest and several new studies have been published. Data presented in recent studies suggest that misophonia, which has long been known and studied in audiology literature, could be classified as a psychiatric disorder. There is no epidemiological study examining the prevalence and clinical features of misophonia in the general population. Although misophonia is known among psychology and psychiatry professionals, there is a need to learn more on its relationship with age, education, and genetic factors. Our aim was to examine the prevalence of misophonia, and its relationship with clinical and sociodemographic variables. We also wanted to find out if misophonia is best described as a psychiatric disorder, using an interview we developed for this purpose. We used a random household sample of all people over 15 living in 300 homes in Ankara city center. All participants were assessed for sociodemographic variables, sounds that they find distressing and clinical factors that could be related to misophonia. They were also given Maudsley Obsessive Compulsive Checklist, Beck depression inventory, 9 items used to screen for Obsessive Compulsive Personality Disorders in Structured Clinical Interview for DSM-IIIR Axis II Disorders and Autism Screening Scale. Number of people reporting a significant level of distress related to at least one noise was 77.9% (425 people out of 543). Number of distressing noises and level of distress for each noise was higher in women than men. Misophonia total score was higher in women, younger and more educated participants. The total scores of all clinical scales used in the study positively predicted misophonia total score. Based on the criteria we developed for this study, rate of misophonia diagnosis was 7.7% (42 people). Both misophonia diagnosis and misophonic symptoms are common in the general population. The clinical presentation of misophonia in men and women differs significantly. The clinical and demographic characteristics of the misophonia category, based on our proposed criteria, support the suggestion that misophonia should be classified as a distinct psychiatric disorder.