Erkek sporcularda vücut kompozisyonu ve somatotiplerin ivmelenme hızı üzerine etkileri
The effects of body composition and somatotypes onacceleration speed in male athletes
  1. Tez No: 447470
  2. Yazar: İRFAN MARANGOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YAHYA POLAT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Erkek sporcular, vücut kompozisyonu, somatotipler, ivmelenme
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Bu çalışmanın amacı, erkek sporcularda vücut kompozisyonu ve somatotiplerin ivmelenme hızı üzerine etkilerinin belirlenmesidir. Somatotiplerin gruplara göre aritmetik ortalamaları ve standart sapma değerleri; Endomorf grubu (n=20); yaş 20.95±2.80 yıl, boy 169.40±2.68 cm kilo 66.20±4.74 kg, Mezomorf grubu (n=20); yaş 20.60±3.15 yıl, boy 172.25±7.34 cm kilo 69.95±10.28 kg, Ektomorf grubu (n=20); yaş 19.40±1.46 yıl, boy 178.10±6.04 cm kilo 62.05±7.19 kg olan 18-30 yaş arasındaki elit sporcular üzerinde araştırma yapılmıştır. Araştırmada ölçümler sonunda elde edilen veriler, Windows için SPSS 22.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiş ve anlamlılık düzeyi 0.05 olarak alınmıştır. Somatotiplerin vücut kompozisyonu verileri bakımından karşılaştırıldığında; boy değişkeninde, endomorfi ve ektomorfi arasında (p0.05) tespit edilmemiştir. Somatotiplerde en iyi ivmelenme test değerleri (sn) 0-5 m, 5-10 m, 10-15 m sıralaması; mezomorfi, ektomorfi ve endomorfi şeklinde tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the effects of somatotypes and body composition on acceleration speed in male athletes. Each somatotype groups included 20 athletes. The study was performed with elite athletes aged between 18 and 30 years. Mean values of age, height, and body weight were determined for all somatotype groups. The mean ages of endomorph, mesomorph and ectomorph groups were 20.95±2.80, 20.60±3.15, and 19.40±1.46 years respectively. The mean heights of endomorph, mesomorph and ectomorph groups were 169.40±2.68, 172.25±7.34 and 178.10±6.04 cm respectively. The mean weights of endomorph, mesomorph and ectomorph groups were 66.20±4.74, 69.95±10.28, and 62.05±7.19 kg respectively. Statistical analysis was performed by using SPSS ver 22.0 (SPSS Inc., Chicago, IL, USA). Data were expressed as mean ± standard deviation for metric variables.