Hepatopankreatikobiliyer kanserli hastaların serumlarında TFPI2 gen metilasyon profilinin araştırılması
TFPİ2 methylation profile in serum of hepatopancreaticobiliary cancer patients
  1. Tez No: 447490
  2. Yazar: NESLİHAN ERDEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELMAS KASAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: TFPI2, metilasyon, hepatopankreatikobilier, sağkalım, TFPI2, methylation, hepatopancreaticobiliary, survival
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
HEPATOPANKREATİKOBİLİYER KANSERLİ HASTALARIN SERUMLARINDA TFPI2 GEN METİLASYON PROFİLİNİN ARAŞTIRILMASI Giriş-Amaç: TFPI2'nin çeşitli kanserlerde tümör supresör gen olduğu ve promotor metilasyonu içeren epigenetik değişimler yoluyla sessizleştirildiği bulunmuştur (20). Bu araştırmada hepatopankreatikobiliyer kanser hastalarının serum örneklerinde TFPI2 metilasyon profilini araştırarak girişimsel olmayan tanısal veya prognostik belirteç olarak kullanılabilirliğini tartışılmıştır. Gereç-Yöntem: Çalışmaya katılan 70 hepatopankreatikobiliyer kanserli hastanın ve üst gastrointestinal yakınması olup, hepatobiliyer kanser saptanmayan 28 sağlıklı bireyin serum örnekleri alınarak -80oC'da saklanılmıştır. Hasta grubundaki bireylerin uzak metastazları kaydedilmiş ve sağkalım açısından takip edilmiştir. DNA izolasyonu bisülfit uygulanması yapılmış ve realtime PCR ile metilasyon durumları değerlendirilmiştir. Sonrasında bisülfit sekans analizleri yapılarak metile bölgeler belirlenmiştir. Bulgular: Kontrol grubunda üç hastada DNA izolasyonu sağlanamadığı için istatistiksel analize katılmamıştır. Tanısal açıdan HCC grubunda metilasyon ile anlamlı ilişki saptanırken, kolanjiosellüler ve pankreas kanserlerinde anlamlı ilişki saptanmamıştır. Metastaz ile metilasyon profili arasında anlamlı ilişki saptanamamıştır. Sağkalım açısından ise pankreas kanser grubunda, metilasyon profili ile anlamlı ilişki saptanmıştır ve unmetile hastalarda sağkalım daha uzun olarak saptanmıştır. Fakat HCC ve kolanjiosellüler kanser grubunda anlamlı farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamızın sonucunda, TFPI2'nin tanısal açıdan HCC için, sağkalım açısından değerlendirildiğinde ise pankreas grubunda anlamlı olabileceği saptanmıştır. Fakat kesin sonuçlar için, daha geniş hasta popülasyonları ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Recent studies have shown tumour suppressor function of TFPI2 in various cancers and epigenetic silencing with promoter methylation (20). We aimed to investigate the methylation profile of TFPI2 in patients with hepatopancreaticobiliary cancer and discuss the use of TFPI2 as a non-invasive diagnostic or prognostic marker. Material and Methods: 70 patients with hepatopancreaticobiliary cancer and 28 healthy individuals with upper gastrointestinal complaints and without cancer were included in this study. Serum samples were collected from patient groups and control group and stored in -80°C. Distant metastases of patients were recorded and patients were monitored for survival. DNA was extracted from each serum sample and extracted DNA was treated with bisulfide. Methylation-Specific Polymerase Chain Reaction was performed to evaluate the methylation status. Bisulfide sequencing analysis was also performed to determine the methylated regions. Results: Three patients were excluded from statistical analysis due to failure in DNA extraction. We found significant correlation between methylation profile and diagnosis in HCC group but not in cholangiocellular and pancreas groups. There was no significant correlation between methylation profile and metastasis. We found significant correlation between methylation profile and survival in pancreas group but not in cholangiocellular and HCC groups. Conclusion: In conclusion, our study demonstrated that serum TFPI2 methylation could be used as a potential marker for non-invasive detection of HCC. It is also demonstrated that survival and TFPI2 methylation can be significantly correlated. Further studies with larger populations are needed.