Serum 25-hidroksi vitamin D3 düzeyinin sperm parametreleri üzerine etkisi'nin değerlendirilmesi
Serum 25-hidroksi vitamin E3 düzeyinin sperm parametreleri üzerine etkisi'nin değerlendirilmesi
- Tez No: 447501
- Danışmanlar: PROF. DR. FAİK MÜMTAZ KOYUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: İnfertilite, D vitamini yetersizliği, erkek infertilitesi, spermiyogram, Infertility, sperm analysis, male factor infertility, vitamin D deficiency
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Amaç: Bu çalışmada amacımız, infertilite nedeniyle başvuran çiftlerden erkek bireylerin serum 25-hidroksi vitamin D3 düzeylerinin, sperm parametreleri üzerine etkisinin olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu araştırma retrospektif bir dosya tarama çalışması olup, Celal Bayar Üniversitesi Yerel Etik Kurulu'ndan onam alınmıştır. Celal Bayar Üniversitesi Yardımcı Üreme Teknikleri Merkezi'ne 10.11.2015 ile 10.03.2016 tarihleri arasında infertilite nedeniyle başvurmuş olan tüm çiftlerin erkek eşleri çalışmaya dahil edilmiştir (n=100). Hastaların dosya kayıtlarından yaş, meslek, sigara kullanımı, varikosel öyküsü, serum D vitamini düzeyleri, total testosteron ve follikül stimüle edici hormon düzeyleri ve aynı tarihli spermiyogram sonuçları bulunmuş, veriler SPSS-18 istatistik paket programı kullanılarak yorumlanmıştır. Bulguar: Çalışmada değerlendirilen 100 olgu semen analizi sonuçlarına göre normal (%13) ve anormal (%87) olarak gruplandırıldığında, semen analizi sonucu normal olan bireylerin serum D vitamini düzeyinin daha yüksek olduğu bulundu (p=0,0001). Sperm morfolojisi bakımından normal olan bireylerin serum D vitamini düzeyi daha yüksektir (p=0,002). Sperm motilitesi bakımından değerlendirildiğinde serumdaki D vitamini düzeyine göre normal olan bireylerin motilite yüzdeleri daha yüksektir (p=0,008). Ayrıca plazma D vitamini düzeylerine göre normal ve düşük olan bireyleri sperm hacimleri, 1 ml içerisinde bulunan sperm sayıları, toplam sperm sayıları ve toplam ileri hareketli sperm sayıları arasında istatiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Sonuç: D vitamini eksikliği toplumda sık karşılaşılan bir durumdur. D vitamini düzeyi düşük olan kişilerde semen parametrelerinden özellikle motilite ve morfolojinin negatif yönde etkilendiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to investigate whether serum level of 25-hydroxy vitamin D3 has an impact on male factor infertility or not. Materials and Methods: This was a retrospective study which was approved by the local ethics committee of Celal Bayar University. Male partners of the infertile couples who referred to Celal Bayar University Infertility Treatment and Research Center between 10.11.2015 and 10.03.2016 were included in the study (n=100). Age, job, cigarette smoking, history of varicosele, levels of serum vitamin D, total testosterone and follicle stimulating hormone and results of the sperm analysis at the same day were recorded. SPSS-18 sattistical software programme was used for statistical calculations. Results: A total of 100 patients were divided according to the normal (13%) and abnormal (87%) semen analysis results. Level of serum vitamin D were found to be higher in the group with normal spermiogram (p=0,0001). Level of vitamin D was higher in cases with morphologically normal in semen analysis (p=0,002). The rate of motil sperms were higher in cases with normal serum D vitamin levels (p=0,008). There were no difference based on the volume, sperm count per 1 ml, total sperm count and total progressive motile sperm count between cases with normal and low levels of serum vitamin D (p>0,05). Conclusion: Deficiency of vitamin D is common in our population. Deficiency of vitamin D negatively effects the results of sperm analysis particularly in terms of morphology and motility.