Köpeklerde bazı paraziter dermatozlarda serum 25 hidroksi vitamin D3 düzeylerinin belirlenmesi
Determination of serum 25 hydroxy vitamin D3 levels in some parasier dermatologies in dogs
  1. Tez No: 478873
  2. Yazar: NAİLE KARAGÖZ GÜRAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEREM URAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: 25 Hidroksi vitamin D3, demodikozis, sarkoptik uyuz, canin visceral leishmaniasis, paraziter dermatozlar, vitamin D, 25 Hidroxy vitamin D3, demodicosis, sarcopteic scabies, Canine Visceral Leishmaniasis, parasitic dermatoses, vitamin D
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
Vitamin D yağda eriyen bir sekostereod prehormon olup; ya diyet ile (Vitamin D2-ergesterol) ya da epidermiste mevcut olan provitamin D3 (kolekalsiferol), 7-Dehidrokolesterol (7 DHCC) den fotosentez yoluyla oluşmaktadır. Epidermiste mevcut olan ProvitaminD3 (proVD3) biyolojik olarak aktif değildir. ProVD3 ultraviyole ışınlarına maruz kaldıktan sonra yine inaktif olan PrevitaminD3 (PreVD3) e fotolize edilir. Bu çalışmada farklı paraziter dermatozu bulunan köpeklerde 25 hidroksi vitamin D3 düzeyinin ölçülmesi ve hastalık aktivitesi ile olan ilişkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırmada; I. Grupta demodektik uyuzlu, II. Grupta sarkoptik uyuzlu, III. Grupta Canine Visceral Leishmaniazis'li, IV. Grupta diğer paraziter dermatozu bulunan olgular çalışma kapsamına alınacaktır. V. Grupta paraziter dermatozlar yönünden negatif (non-infekte) ancak dermatozu bulunan hasta kontrol, son olarak VI. Grupta (n=10) herhangi bir hastalık tablosu bulunmayan (kesinlikle dermatozu mevcut olmayan) sağlıklı köpekler yer alacaktır. Tüm gruplardaki köpeklerde vena cephalica antebrachii'den antikoagulantsız serum tüplerine 2'şer ml kan örneği alınarak santrifüje tabi tutulduktan sonra radioimmunoassay yöntemi ile 25 hidroksi vitamin D3 düzeyleri belirlenecektir. Elde edilen parametrelerin hesaplanması ve karşılaştırılmasında uygun istatistiksel yöntemler kullanılacaktır. Tarafımızdan yapılan literatür taramalarda, yukarıda da kısmen bahsedildiği üzere, Veteriner Dermatolojik çalışmalarda, özelliklede köpeklerde paraziter deri hastalıklarında klinik tabanlı ve D avitaminozunun/hipovitaminozunun ya da hipervitamonuzunun değerlendirildiği bir çalışma belirlenememiştir. Bu çalışmada farklı paraziter etmenlerle dermatitis tanısı konulan köpeklerde vitamin D profilinin araştırılması amaçlanmıştır. Köpeklerde farklı ve seçilmiş bazı parazitolojik hastalıkların vitamin D ile olan ilişkisinin belirlenmesiyle sağaltım protokollerinin değişecebileceği kanaatini taşımaktayız. Elde edilecek verilerin köpeklerde anılan hastalıkların muhtemel Vitamin D profiliyle arasındaki ilişkinin saptanması sonucu literatürdeki bu boşluğun doldurulacağı ve mevcut çalışmalara ve daha sonra özellikle hastalığın prognozu, monitorizasyonu ve belki de sağaltım protokolleri ile ilgili yapılacak çalışmalara temel oluşturacağı kanısındayız. Bunun yanı sıra elde edilebilecek pozitif sonuçların uluslararası literatüre katkı sağlayıp bu anlamda da önemli bir boşluğu gidereceği ve Veteriner İç Hastalıkları ve Parazitoloji alanına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Proje sonuçlandığı zaman elde edilecek bilimsel verilerin değerlendirilmesi ile gerek ulusal gerekse de uluslararası arenada/kongrelerde sunumu yapılacak ve literatüre katkı sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Vitamin D oil is a secostereod prehormone; either by diet (Vitamin D2-ergesterol) or by photosynthesis of provitamin D3 (cholecalciferol), 7-Dehydrocholesterol (7 DHCC), which is present in the epidermis. Provitamin D3 (ProVD3) present in the epidermis is not biologically active. After exposure to ProVD3 ultraviolet rays, it is photolyzed again with the inactivated Previtamin D3 (PreVD3). In this study, it was aimed to measure 25 hydroxy vitamin D3 levels in dogs with different parasitic dermatoses and to determine their relation with disease activity. Aforementioned research groups were as follows; 1. Group: Demodectic mange, 2. Group: Sarcoptic mange (scabies), 3. Group: Canine Visceral Leishmaiasis, 4. Group: Other cases with parasitic dermatosis will be included in the study. 5. Group: Negative (non-infections) but dermatosis due to parasitic dermatoses, finally 6. Group: (n=10) will have healthy dogs without any disease table (absolutely no dermatosis). In all groups of dogs, vena cephalica antebrachii will be subjected to centrifugation by taking 2 ml samples of blood from non-anticoagulant serum tubes and then 25 hydroxy vitamin D3 levels will be determined by radioimmunoassay method. Appropriate statistical methods will be used in the calculation and comparison of the obtained parameters. In our literature review, we have not been able to identify a clinically-based study of D avitaminosis/hypovitaminosis or hypervitaminosis in parasitic skin diseases in dogs characterized by veterinary dermatological studies, as mentioned above in part. In this study, it was aimed to investigate the profile of vitamin D in dogs diagnosed with dermatitis with different parasitic factors. We believe that treatment protocols may change with the determination of the relationship of some selected parasitic diseases with vitamin D in dogs. Determining the relationship between acquired data and possible disease in dogs with potential Vitamin D profiling suggests that this void in the resulting literature will be filled in and will form the basis for existing studies and later on the work to be done, especially regarding the prognosis, monitoring and possibly treatment protocols of the disease. Besides, it is considered that the positive results that can be obtained contribute to the international literature and will contribute to the field of Veterinary Internal Medicine and Parasitology. By the evaluation of the scientific data to be obtained when the project is concluded, presentations will be made both in national and international arenas / congresses and contribution to the literature will be provided.