Hızlı üst çene genişletmesinin sistemik oksidatif stres düzeyi üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of rapid maxillary expansion on systemic oxidative stress level
- Tez No: 447540
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ KİKİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Hızlı üst çene genişletmesi, oksidatif stres, total antioksidan kapasite, tükürük, serum, Rapid maxillary expansion, oxidative stress, total antioxidant capacity, saliva, serum
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı hızlı üst çene genişletme tedavisinin lokal ve sistemik oksidatif stres düzeyi üzerine etkilerini araştırmaktır. Materyal ve Metot: Çalışmaya hızlı üst çene genişletmesi (HÜG) ihtiyacı olan 17'si kız, 18'si erkek toplam 35 gönüllü hasta dahil edildi. Hastalardan, tedavi başlangıcından 1 hafta önce (T0), sutural açılmanın ilk gerçekleştiği günde (T1), aktif genişletmenin tamamlandığı günde (T2) ve 3 aylık pekiştirme döneminin tamamlandığı günde (T3) olmak üzere toplam 4 ayrı dönemde serum ve tükürük örnekleri alındı. Periodontal durum değerlendirmeleri amacıyla her bir örneklem döneminde, plak indeksi (PI), gingival indeks (GI) ve sondalanan cep derinliği (SCD) skorları kaydedildi. Lokal ve sistemik oksidatif stres düzeylerinin belirlenmesinde 8-hidroksideoksiguanozin (8-OHdG), total oksidatif durum (TOD), total antioksidan kapasite (TAOK) ve oksidatif stres indeks (OSİ) belirteçleri değerlendirildi. 8-OHdG düzeyi ELİZA yöntemi ile, TOD ve TAOK düzeyleri ise spektrofotometrik yöntem ile belirlendi. OSİ değeri, TOD'un TAOK'a bölünmesi ise hesaplandı. Bulgular: PI, GI ve SCD skorları, tedavi dönemleri boyunca anlamlı değişiklikler göstermemiştir. Diğer tüm dönemlere kıyasla T1 döneminde 8-OHdG, TOD ve OSİ'nin tükürük düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı bir düzeyde daha yüksek tespit edildi. Serum ve tükürük TAOK düzeylerinde ise dönemler arasında istatiksel olarak anlamlı farklılık gözlenmedi. Sonuç: HÜG sırasında meydana gelen dişsel ve iskeletsel değişikler özellikle lokal oksidatif stres düzeyinde artışa neden olmaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of rapid maxillary expansion treatment on local and systemic oxidative stress levels. Material and Methods: Thirty-five volunteer patients (17 females and 18 males) who needed rapid maxillary expansion were included in the study. Serum and saliva samples were collected from each patient during four different periods: a week before the treatment (T0), on the day of sutural separation (T1), at the end of the active expansion period (T2), and after the completion of a 3-month retention period (T3). To evaluate the patients' periodontal status, plaque index (PI), gingival index (GI), and probing pocket depth (SCD) scores were recorded for each period. 8-hydroxydeoxyguanosine (8-OHdG), total oxidative status (TOS), total antioxidant capacity (TAOC), and oxidative stress index (OSI) biomarkers were evaluated to determine the local and systemic oxidative stress levels. The 8-OHdG level was determined by the ELİSA method, and the TOS and TAOC levels were determined by the spectrophotometric method. The OSI value was calculated by dividing the TOS by TAOC. Results: There were no statistically significantly differences in the PI, GI, and SCD scores between the four measurement periods. In the T1 period, the salivary levels of the 8-OHdG, TOS, and OSI were statistically significant higher when compared to the other periods. On the other hand, both the serum and salivary TAOC levels there were not statistically significant different between the periods. Conclusion: Dental and skeletal changes that occur during rapid maxillary expansion cause an increase in oxidative stress levels, particularly in local levels.