Effectiveness and professional competencies of English language teachers in first five years in turkey
Türkiye'deki İngilizce öğretmenlerinin ilk beş yıldaki verimlilikleri ve mesleki yeterlikleri
  1. Tez No: 447583
  2. Yazar: RECEP BİLİCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİNÇAY KÖKSAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Mesleki Yeterlikler, Öğretmen Yeterlikleri, Staj Uygulaması, Stajyerlik, Verimlilik, Effectiveness, Induction, Practicum, Pre-service Teacher Education, Professional Competencies, Teacher Competencies
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngilizce Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 244
Özet
Globalleşen günümüz dünyasında İngilizce uluslararası bir dil olarak daha fazla kişi tarafında kullanıldığından dolayı bu dili öğrenmenin önemi git gide artmaktadır. Ayrıca şu da bilinen bir gerçektir ki öğrenciler verimli İngilizce öğretmenleri ile bu dili daha iyi öğrenmektedirler. Bu bağlamda, bu çalışma; 2010 ve 2014 yılları arası İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunlarının verimliliklerini ve mesleki yeterliklerini, verimlilik ve verimsizlik atıflarını, demografik değişkenlerin - tecrübe, okul seviyesi, öğrenci seviyesi, konferansa katılım ve cinsiyet - öğretmen yeterlikleri algısına etkisini, stajyerlik programının ve İngilizce öğretmeni yetiştirme lisans programının verimliliklerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu araştırmada, karma yöntemlerden yakınsayan paralel desen benimsenmiştir. Çalışmanın nicel kısmının örneklemini; devlet okullarında çalışan son beş yıl İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunları oluştururken, nitel kısmın katılımcıları ise İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunları, öğretim üyeleri ve işverenlerdir. Veriler üç farklı yolla toplanmıştır: anket, yarı-yapılandırılmış mülakat ve doküman analizi. Öğretmen Yeterlik Anketi belirlenen şehirler olan; Ankara, İzmir, Manisa, Çanakkale ve Burdur'da, farklı okul seviyelerinde çalışan İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunlarına uygulanmış ve 251 genç İngilizce öğretmeni ile katılım sağlanmıştır. Yarı-yapılandırılmış anketler 11 İngilizce Öğretmenliği Bölüm mezunu, 10 öğretim üyesi ve 10 işveren katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Nitel verilerin analizi, SPSS programı ile nicel verilerin analizi ise NVivo programı ile yapılmıştır. Anket sonuçları; İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunlarının, YÖK tarafından belirlenen yeterlik alanlarının çoğunda kendilerini yeterli gördüklerini; mezunların cinsiyet dışındaki demografik değişkenleri - tecrübeleri, okul seviyeleri, öğrenci seviyeleri ve konferansa katılım - ve yeterlik algıları arasında anlamlı herhangi bir farkın olmadığını ortaya koymakla birlikte, genel eğitim ve yöntem derslerinin, İngilizce Öğretmenliği Lisans programı bünyesinde olan hizmet içi eğitimi en fazla etkileyen unsurlar olduğunu ortaya çıkarmıştır. Yapılan mülakât sonuçları; İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunlarının gramer ve kelime öğretiminde kendilerini verimli, üretici beceriler öğretiminde ise verimsiz bulduklarını; öğretim üyeleri ve işverenlere göre, İngilizce Öğretmenliği Bölümü mezunlarının en önemli yetersizliklerinin İngilizce seviyeleri olduğunu; mezunların verimliliklerini genelde içsel, verimsizliklerini de çoğunlukla dışsal faktörlere atfettiklerini ve Türkiye'deki devlet okullarında uygulanan stajyerlik programının verimsiz olduğunu ortaya koymuştur. Bununla birlikte; İngilizce Öğretmenliği Lisans Programının staj zamanı, seçmeli derslerin sayısı ve dil gelişim dersleri gibi belirli konularda gözden geçirilme gerekliliği öğretim üyeleri ve işverenler tarafından ifâde edilmiştir. Söz konusu eksikliklere çözüm önerisi olarak da uygulama derslerinin yıllara yayılarak artırılması, müfredata daha fazla seçmeli derslerin eklenmesi ve programın birinci yılının daha çok öğretmen adaylarının İngilizce dil gelişimine yönelik derslerle desteklenmesinin daha faydalı olacağı öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's globalized world, significance of learning English is increasing since it is used as an international language by more and more people. It is also a well-known fact that learners learn better from effective English language teachers. In this regard, this study aimed at exploring the effectiveness and professional competencies of the ELT graduates between 2010 and 2014 years, their attribution for effectiveness and ineffectiveness, the effect of demographic variables - experience, level of school, learner level, participation in conferences and gender - on the perceptions of teacher competencies, effectiveness of the induction program and the ELT undergraduate program. As mixed-method research, the convergent parallel design was adopted in this study. While the sampling for the quantitative strand of the study consisted of the ELT graduates in last five years working at state schools, the participants of the qualitative phase were the ELT graduates, teacher educators and employers. The data were collected through three different means: questionnaire, semi-structured interviews and document analysis. Teacher Competencies Questionnaire was administrated to the ELT graduates working at different school levels in the selected cities of Ankara, İzmir, Manisa, Çanakkale and Burdur and 251 novice English language teachers responded to the questionnaire. Semi-structured interviews were held with the participation of 11 ELT graduates, 10 teacher educators and 10 employers. SPSS for windows 20.0 was utilized for analyzing the questionnaire data and analysis of the qualitative data were carried out through NVivo 10 software. The questionnaire results showed that the ELT graduates found themselves competent in most of the competency standards determined by HEC; except for gender, there was not any significant difference between the demographic variables - experience, school level, learner level, participation in conferences - and perceived competency levels of ELT graduates; General Education Component and ELT Methodology component of the ELT undergraduate program were found to have the highest effect on pre-service teacher education. The interview results indicated that the ELT graduates found themselves effective in teaching grammar and vocabulary but ineffective in teaching productive skills; English proficiency was identified as the most significant weakness of the ELT graduates by the teacher educators and the employers; the ELT graduates attributed their effectiveness mostly to internal factors and their ineffectiveness to external factors; the induction program applied in Turkish state schools were found to be ineffective. Besides, it was stated by the teacher educators and the employers that the ELT undergraduate program needs some revision in certain aspects like time for practicum, number of elective courses, and language improvement courses. As for solutions to the abovementioned weaknesses, it was anticipated that increasing practicum by spreading it in consecutive years, adding more elective courses and intensifying the first year in the program with more focused language improvement courses would be more beneficial.