Bir sivil toplum örneği olarak hemşehrilik derneklerinde üye katılım yapısı ve sorunları: Çorum Hitit Dernekleri Konfederasyonu örneği
  1. Tez No: 447679
  2. Yazar: GAMZE YAVUZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNCEL ÖNKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum Kurumları, Gönüllülük, Hemşehri Dernekleri, Katılım, Sivil Toplum, Non-govermental organizations, Voluntariness, Fellow Countryman Associations, Participation, Civic Society
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu tez çalışmasının birincil amacı gönüllü sivil toplum kuruluşlarındaki katılım yapısı ve bu yapıyı etkileyen sorunları sosyolojik açıdan saptamaktır. Çorum Hitit Dernekleri Konfederasyonu'na ait Ankara, İstanbul ve İzmir'de bulunan Federasyonlara bağlı derneklerle yapılan çalışma ile kuruluşlara bireysel ve/veya toplu katılım düzeyinde sosyolojik bir inceleme yapılmıştır. Çalışmanın kapsamında nicel alan araştırmasında gönüllü kuruluşların işleyişi ve üye profili ile katılım davranışı arasındaki ilişki incelenmiştir. Çalışma bu bağlamda genel hatlarıyla, gönüllü kuruluşların potansiyelleri, insan kaynakları yönetimi, performansları ve üyelik süreci üzerine bir incelemedir. Tezin birinci bölümünde araştırma sorunsalı belirlenmiş ve çalışmanın dayandığı literatür ile tezin kavramsal ve kuramsal çerçevesi ifade edilmiştir.. Sivil toplum kavramı incelenirken ağırlıklı olarak sivil toplum kuruluşlarının kısa tarihi içerisinde“gönüllülük”teması araştırılmıştır. Sivil toplum kuruluşlarının Ahilik ve Vakıflar ile başlayan tarihi hemşehri dernekleri arasında gönüllülük ilişkisi ele alınmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde örneklem ve katılımcılar hakkında genel bilgi verilmiştir. Araştırmanın yönteminin belirlenmesi, verilerin toplanması ve analizinde uygulanan yöntem detaylı olarak sunulmuştur. Araştırmanın üçüncü bölümünde araştırmaya ait bulgular yer almaktadır. Sivil toplum kuruluşu örneği olarak hemşehri derneklerine üye olan ve üye olmayan bireylerin görüşlerine yönelik analizler sunulmuştur. Araştırmanın dördüncü ve son bölümünde dernek üyeliklerinin yapılan çalışmada elde edilen bulguların analizi yapılarak sunulmaktadır. Bu araştırmada elde edilen bulgulardan hareketle; hemşehri derneklerinde kadın üyelerin az olması ve aile ve iş hayatının dernek üyeliği ve faaliyetlere katılım sağlamada engelleyici etkisi sonuç olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The primary purpose of this thesis is to determine participation structure of the voluntary non-governmental organizations and examine the problems that affect these structures sociologically. The sociological study conducted with Ankara, Istanbul and İzmir Federation associations connected with the Çorum Hittite Confederation of Associations at a level of individual and / or collective participation. The scope of this study is the relationship between voluntary organizations and members profile and participation behavior with quantitative research in the field. Working with this general context, the study comprehends the potential of voluntary organizations, human resource management, and a review of performance and integration process. In the first part of the problematique of the study were identified and referred to the conceptual and theoretical framework of the thesis literature that is based on. In the process of examining the concept of non-profit organizations in the brief history of non-profit organizations“voluntary”theme was investigated mainly. Voluntary relationship between the starting date with Ahi citizen associations and foundations of civil society organizations and fellow countryman associations are discussed. In the second part of the study general information about the sample and the participants were given. Determining the research method, data collection and analysis applied are presented in detail. In the third part the research outcomes are presented. Analysis is presented as the opinions of the fellow countryman who are members of the association and non-member individuals as an example of non-governmental organizations. In the fourth and final part of the thesis analysis of the findings of studies on the association's membership is presented. As a result of this study, the less female participation and family and business life has inhibitory effects on association membership and participation in activities have been identified as an outcome.