Civil society and democracy: The case of a migrant association
Sivil toplum ve demokrasi: Bir hemşehri derneği örneği
  1. Tez No: 188981
  2. Yazar: BETÜL DEMİRKAYA
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YEŞİM ARAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Sivil Toplum, Demokrasi, Hemşehrilik Dernekleri, Civil Society, Democracy, Migrant Associations
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Sivil Toplum ve Demokrasi: Bir Hemşehri Derneği ÖrneğiBetül DemirkayaBu tez, Karadeniz Bölgesi'ndeki bir ilçeden stanbul'a gelen göçmenler tarafından kurulanbir hemşehri derneği örneğini inceleyerek sivil toplum ve demokrasi arasındaki ilişkiyitartışmayı amaçlamaktadır. Derneğin daha geniş ve derinlemesine siyasi katılımı, medenihakların kullanımını, sosyo-ekonomik eşitliği ve kültürel farklılıkların yaşanabilmesini nasılve ne ölçüde kolaylaştırdığını veya engellediğini araştırmak için derinlemesine mülakatlaryapılmıştır. Üyelik memlekete, yani doğuştan gelen bir özelliğe, bağlı olduğu halde bu dernekgeleneksel topluluklardan farklılık gösterir çünkü derneğin oluşumu ortak bir soydan gelmeyedeğil ortak kültürel unsurlara dayandırılmaktadır. Ortak bir ilçeden gelmek aynı zamandakaynak ve güç oluşumunda bir araç olarak işlemektedir. Derneğin taleplerin ve problemlerindile getirilmesi, üyelerinin ekonomik olarak güçlenmesi, farklılıkların temsil edilmesi vedemokratik değerlerin yetiştirilmesi için sağladığı olanaklar incelenerek demokrasiye olankatkısı değerlendirilmiştir. Ayrıca üye olanlarla olmayanlar ya da üyeler arasındakieşitsizliğin üremesi, bireysel özgürlüklerin kısıtlanması, demokratik olmayan değerlerinortaya çıkması ve kişisel çıkara dayalı ilişkilerin kurulması gibi potansiyel sorunlar da elealınmıştır. Bu tip sorunların ortaya çıkması ve şiddetlenmesinin üyelerin derneğe olanbağımlılık derecelerine, ve belirli konulara dayalı perspektiflerin ve kurumsallaşmış ilişkileringelişmemiş olmasına bağlı olduğu öne sürülmüştür.
Özet (Çeviri)
Civil Society and Democracy: The Case of a Migrant AssociationBetül DemirkayaThis thesis aims to discuss the relationship between civil society and democracy by examiningthe case of a migrant association in Istanbul founded by people coming from a town in theBlack Sea region. In-depth interviews were conducted to explore how and to what extent theassociation promotes or undermines broader and deeper political participation, the exercise ofcivil rights, socio-economic equality and the enjoyment of cultural differences. Although themembership is based on an inherited characteristic, i.e. hometown, the association differsfrom traditional communities in that it is justified on the basis of sharing common culturalelements rather than coming from a common lineage. The common hometown also functionsas an instrument in the generation of resources and power. The prospects for the contributionof the association to democracy are analyzed by looking at the opportunities for thearticulation of demands, the economic empowerment of its members, the representation ofdifferences and the cultivation of democratic values among its members. Moreover, potentialproblems are also considered such as reproduction of inequalities through exclusion of non-members, maintenance of unequal power relations within the association, limitation ofindividual freedom of its members, promotion of undemocratic values and possibility for rent-seeking activities. The problems are argued to emerge and exacerbate depending on thedegree of dependency of its members on the association, and the lack of a issue-basedperspective and institutionalized relations within the association.