İngilizce derslerinde sosyal ağ kullanımının sınıf yönetimine etkisi: Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu örneği
The effect of using social networks on the classroom management in English classes: Case of Afyon Kocatepe University School of Foreign Languages
- Tez No: 447708
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNAN YÖRÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eğitsel sosyal ağlar, Sosyal ağlar, Sınıf yönetimi, Yabancı dil, Educational social networks, Social networks, Classroom management, Foreign language
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Çağımızda hızla gelişmekte olan teknoloji ve internet hayatımızın vazgeçilmez birer unsuru haline gelmişlerdir. Mobil cihazlarla birlikte insanların internette geçirdikleri vakitte oldukça artmıştır. İnsanlar mobil cihazlarından çoğunlukla arkadaşlarıyla iletişim kurdukları sosyal ağlarda vakit geçirmektedirler. Sosyal ağların hayatımızda bu kadar yer edinmesinden dolayı eğitim alanında kullanılabilirlikleri de araştırılmaktadır. Eğitim alanına yönelik olarak geliştirilmekte olan eğitsel sosyal ağlar ise günümüzde daha da yaygınlaşmakta ve araştırılmaktadır. Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin sınıf yönetimi kapsamında gün geçtikçe yaygınlaşmakta olan eğitsel sosyal ağ sitelerinin üniversite yabancı dil hazırlık sınıflarında sınıf yönetiminde kullanılabilirliğini ve beklentilere ne derece yanıt verdiğini araştırmaktır. Araştırma 2015-2016 akademik yılı güz yarı yılı döneminde Afyon Kocatepe Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulunda 63 öğrencinin eğitsel bir sosyal ağ sitesini altı hafta süreyle kullanmasıyla gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada karma araştırma yöntemi kullanılmıştır. Çalışma sonrasında veriler, sosyal ağların eğitimde kullanım ölçeği, sosyal ağ kullanışlılık anketi ve eğitsel sosyal sitesi üzerinde gerçekleştirilen sınıf içi etkileşim verileri aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen verilerin incelenmesinde betimsel istatistikler kullanılmıştır. Çalışma sonucunda eğitsel sosyal ağ sitesini kullanan öğrencilerin sosyal ağın, iletişim, işbirliği ve materyal paylaşımı özelliklerini faydalı buldukları sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The technology and the internet developing unprecedentedly in modern times have been indispensable elements in our lifes. The time which people spend on the net has increased owing to the mobile devices. People spend their time on social networks where they communicate with their friends by using these kinds of devices. As the mobile devices are getting irreplaceable in our lifes, their usability in the education has been studied. Educational social networks especially designed for being used in education are getting more popular and studied. The purpose of this research is to study the usability and the effectiveness of the educational soacial networks which are getting more widespread on the classroom management in foreign language schools in universities. The study has been conducted during 2015-2016 academic year fall term by 62 students using the educational socail network for 6 weeks in Afyon Kocatepe University School of Foreign Languages. In this study, mixed research method has been used. The data have been collected by using the usability of the social networks in education survey, the usability of social network questionnaire and the registries on the educational social network. The data have been analyzed by using descriptive statistics. It has been concluded that the educational social network has been found useful for communication, cooperation and sharing material by students.