Politik istikrar ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between political stability and economic growth: The case of Turkey
- Tez No: 447715
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BÜLENT ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Economics, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Politika, Ekonomi, Politik İstikrar, Ekonomik Büyüme, Politics, Economy, Political Stability, Economic Growth
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Politik istikrar ile ekonomik büyüme arasında karşılıklı bir etkileşimin mevcut olup olmadığı konusu, iktisatçılar tarafından öteden beri tartışılagelen önemli konulardan biridir. Ekonomik büyüme ve politik istikrar ilişkisi farklı platformlarda zaman zaman dile getirilse de, literatürde ülkemiz için politik istikrar ve ekonomik büyüme ilişkisini inceleyen çalışmalar kısıtlıdır. Bu çalışmada, politik açıdan ülkemizde istikrarlı bir sürecin yaşandığı 2002-20l5 dönemi ele alınarak politik istikrar ve ekonomik büyüme ilişkisi incelenmiştir. Araştırma yöntemi olarak zaman serisi yöntemi seçilmiştir. Sonuç olarak, odak değişkenlerimiz büyüme ile politik istikrar arasındaki ilişki, hem kısa hem de uzun dönemde tek yönlü olup, nedenselliğin yönü ekonomik büyümeden politik istikrara doğrudur. Türkiye için ele alınan dönemde, ekonominin pozitif yönde ilerlemesi ve ekonomik büyümenin sağlanması sonucunda, politik eğilimin buna bağlı olarak etkilendiği ve politik istikrarı sağladığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Whether there is a mutual interaction between economic growth and political stability has been one of the issues being discussed by economists for a long time. Although the relationship between economic growth and political stability is mentioned in different platforms from time to time, studies analyzing the relationship between political stability and economic growth for our country are limited. In this study, the relationship between political stability and economic growth is examined regarding 2002-2015 period, when there is a stable process in our country. Time-series method is selected as research method. As a result, the relationship between economic growth and political stability which are our focus variables, is unidirectional in both short and long period. The trend of causality occurs from economic growth to political stability. When this period in Turkey is analyzed, it is concluded that, as a result of positive progress of economy and achievement of economic growth, political tendency was affected accordingly and provided political stability.