Sosyal bilgiler öğretiminde çizgi romanların kullanımı
Use of comics in social studies teaching
  1. Tez No: 447716
  2. Yazar: GENÇ OSMAN İLHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ALİ GAZEL, DOÇ. DR. ŞAHİN ORUÇ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çizgi roman, sosyal bilgiler öğretimi, materyal kullanımı, başarı, tutum, Comics, social studies teaching, material use, academic achievement and attitudes
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 191
Özet
Bu çalışma, sosyal bilgiler öğretiminde çizgi roman kullanımının öğrencilerin başarılarına, derse yönelik tutumlarına, tarih algılarına ve çizgi romana bakışlarına etkisini araştırmaya yönelik kurgulanmış, karma yöntemli bir çalışmadır. Çalışmada hem nitel hem de nicel veri toplama yöntemleri kullanılarak çizgi romanın sosyal bilgiler öğrenmeye etkisi kapsamlı bir biçimde ortaya konmaya çalışılmıştır. 2014-2015 eğitim-öğretim yılında İstanbul'da yer alan bir ortaokulda gerçekleştirilmiş olan çalışma, çizgi romanla sosyal bilgiler öğretimine yönelik deneysel bir uygulamayı barındırmaktadır. İlköğretim yedinci sınıf kademesinde yapılan uygulama ile sosyal bilgiler dersinin 3. ünitesi olan Türk Tarihinde Yolculuk ünitesinde bulunan İstanbul'un fethi konusu işlenmiştir. Çalışmada karma yöntemden yararlanılmıştır. Deney ve kontrol gruplarında yapılan ön test, son test ve izleme testleri ile öğrencilerin başarı ve derse yönelik tutumları ölçülmüş; aynı zamanda görüşme, gözlem ve doküman analizi teknikleri kullanılarak toplanan veriler çizgi romanın sosyal bilgiler öğretiminde kullanılmasının analizini desteklemiştir. Nitel ve nicel veriler ışığında, çizgi romanın öğrencilerin başarı, derse yönelik tutum, tarih algısı ve çizgi romana bakış açılarında olumlu bir etkisinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışma sonunda ulaşılan sonuçlar değerlendirilmiş ve sonraki araştırmalara ve uygulamalara rehberlik edecek önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the effect of comics use in Social Studies lesson on students' academic achievement, attitudes towards lesson, perceptions of history and their views on comics. It was aimed to reach a comprehensive perspective by using both qualitative and quantitative methods. It involves an experimental implementation of comics use in Social Studies lesson in a secondary school in Istanbul, Turkey in 2014-2015 academic year. With this implementation of 7th grade students,“The Conquer of Istanbul”, which is in the 3rd unit "A Journey of Turkish History, was studied. As a mixed-method study, both pretest - post test – retention test and interviews, observation and document analysis were conducted. Under the light of both qualitative and quantitative data, it was concluded that comics use in Social Studies lesson had a positive effect on students' academic achievement, attitudes towards lesson, perception of history and their views on comics. The results of the study were interpreted and recommendations for further research and practices were made.