Sosyal bilgiler öğretiminde çizgi roman kullanımına ilişkin sosyal bilgiler öğretmen adaylarının görüşlerinin incelenmesi
Examining the opinions of social studies teacher candidates on the use of comics in teaching social studies
- Tez No: 587254
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DERYA ÇIĞIR DİKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sümerler, Çizgi Roman, Social Studies, Sumerians, Comics
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Yapılandırmacı yaklaşım ile ilişkili olarak öğretmenlerin materyal kullanımı ve öğrencilerin materyal ile etkileşim içinde olması önem taşımaktadır. Bu bağlamda Sosyal Bilgiler öğretiminde materyal olarak çizgi romanlara yer verilebilir. Yapılan bu çalışma ise Sosyal Bilgiler öğretiminde çizgi roman kullanımına ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin incelenmesi amacıyla hazırlanmıştır. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2018-2019 eğitim-öğretim yılında İstanbul Üniversitesi- Cerrahpaşa Hasan Ali Yücel Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Eğitimi Anabilim Dalında öğrenim görmekte olan 1.sınıf öğrencilerinden 14 öğretmen adayı oluşturmuştur. Veri toplama araçlarını; gözlem ve yarı yapılandırılmış görüşme formları oluşturmaktadır. Verilerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çizgi roman içeriğinin konusu olarak“Sümerler”seçilmiştir. Yapılan araştırmanın sonucunda ders işlenişinde çizgi roman kullanımının, öğrencilerin derse katılmasını sağladığı ve dikkatlerini canlı tuttuğu gözlenmiştir. Öğretmen adayları, derste çizgi roman kullanımının dikkat çekici olduğunu, derse katılımın artmasına ve kalıcı öğrenmeler sağlanmasına katkı sağlayabileceği, derslerin verimli işlenebileceği yönünde görüş belirtmişlerdir.
Özet (Çeviri)
It is essential for teachers to use materials and for students to interact with those materials in constructivist approach. In relation to this, the use of comics can take place in the education of social studies. This study was designed to examine the opinions of prospective teachers about the use of comics in social studies course. In the study, the case study of qualitative research design was used. Fourteen freshman year students from Hasan Ali Yücel Faculty of Education Social Studies in Istanbul University-Cerrahpaşa were the sample of the study in 2018-2019 academic year. Data collection tools consisted of observation and semi-structured interview. In the analysis of the data, inductive analysis method was used.“Sumerians”, which were chosen as the subject, formed the content of the comic book. As a result of the research, it was observed that the use of comics in the lesson process provided student participation and kept the students' attention fresh. Prospective teachers stated that the use of comics in the course was remarkable which contributed to the course participation, provided permanent learning, and more productive lessons could be delivered.