Oluşturma ve uygulama açısından sosyal bilgiler öğretiminde bir öğretim materyali olarak çizgi roman kullanımı
Use of comics as a teaching material in social studies education in terms of its composition and implementation
- Tez No: 527260
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ EKBER GÜLERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Öğretim Materyali, Yazılı Materyal, Görsel Materyal, Çizgi Roman, Öğretim Yöntem ve Teknikleri, Social Studies, Teaching Material, Written Material, Visual Material, Comic Book, Teaching Methods and Techniques
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışma;“giriş”,“kuramsal bilgiler ve ilgili araştırmalar”,“yöntem”,“bulgular ve yorumlar”,“sonuç, tartışma ve öneriler”olmak üzere beş ana bölümden oluşmaktadır. Bu çalışmanın amaç ve alt amaçlarına ulaşmak için sorulan sorulara cevap bulabilmeye yönelik ilgili yayın ve araştırmalar taranmıştır. Elde edilen verilerle ilk olarak“Sosyal Bilgiler öğretimine yönelik çizgi romanların öğretim materyali olma kriterlerini karşılayacak biçimde nasıl oluşturulabileceği?”sorusuna yanıt aranmıştır. İkinci olarak, altıncı sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabının“Sosyal Bilgiler Öğreniyorum”ünitesi kazanımlarına yönelik, öğretim materyali geliştirme ilkelerine uygun biçimde örnek çizgi romanlar oluşturulmuştur. Sonuç olarak, Sosyal Bilgiler öğretimine yönelik çizgi romanların geliştirilme durumlarına dair öneriler getirilmiş. Ayrıca geliştirilen çizgi romanların derslerde uygulanmasına yönelik önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study consists of five major sections; comprising“introduction”,“theoretical information and respective research”,“methods”,“findings and remarks”,“conclusions, discussions and suggestions”. Related publications and researches were searched to find answers to the questions asked in order to reach the aims and sub-objectives of this study. Firstly, The answer to the question“How can comics for teaching social studies be prepared in order to meet the criteria of being the teaching material”was sought. Secondly, exemplary comic books were created in line with the principles of teaching material development for the achievements of the“Social Studies Learning”unit included in the sixth grade Social Studies textbook. As a result, suggestions on the development of comics for Social Studies education have been made. Furthermore, recommedations about practicing the developed comics on lessons were made.