Mustafa Ruhi Şirin'in masallarında ve öykülerinde eğitsel iletiler
The educational messages at Mustafa Ruhi̇ Şi̇ri̇n's tales and stori̇es
- Tez No: 447736
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET HİLMİ UÇAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Türk Dili ve Edebiyatı, Education and Training, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mustafa Ruhi ŞİRİN, çocuk edebiyatı, değer, değerler eğitimi, eğitsel iletiler, Mustafa Ruhi Şirin, children's literature, value, values education, educational messagess
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 274
Özet
Küreselleşmenin ve medyanın olumsuz etkilerini en aza indirmenin yollarından biri değerlerimizi çocuklarımıza ve gençlerimize aktarmaktır. Bir toplumda en çok kullanılan kelimeler, atasözleri ve deyimler, toplumsal davranışlar o toplumun neye değer verdiğinin de göstergesidir. Değerler daha çok sosyal öğrenme yoluyla etkili bir şekilde aktarılabilir. Ancak küreselleşen dünyada sosyal öğrenme olumlu değerlerin aktarılmasında yetersiz kalmaktadır. Çocuklara olumlu değerlerin kazandırılmasında kullanılabilecek farklı araçlar, farklı yöntemler önerilebilir. Bu araçlardan biri edebî eserlerdir. Çocuklara olumlu değerleri kazandıracak nitelikteki edebî eserlerin yazılması son derece önemlidir. Bu bağlamda Mustafa Ruhi Şirin çocuk edebiyatı alanında farklı türlerde eserler vermiş önemli bir yazarımızdır. Bu araştırmada Mustafa Ruhi Şirin'in masal ve öykü türündeki eserleri değerler aracılığıyla verilmek istenen eğitsel iletiler açısından incelendi. Araştırma sürecinde betimsel metotlardan kaynak tarama metodu kullanıldı.
Özet (Çeviri)
One of the minimizing the effect of the globalising and the media is transfering our values to our children and our youths. Values can be transferred by social learning much more. The sign which a community is esteeming to what is that the words which are being talked, the proverbs and idioms which are being used, the behaviours which are being seen in a community. But the social learning is being insufficient at stransferming positive values because of the corruption at the communal structure. Thus one of the facilities to bring in positive values to them have to be written. In this dissertation, M. R. Şirin's tales and stories were examined in the educational messages whic are wanted to be given by the term of value education. The method of source material which is kind of the descriptive methods was used in the process of the dissertation.