Ceza infaz kurumlarında mesleki eğitim ve rehabilitasyon uygulamaları: Türkiye ve ABD'nin karşılaştırılması
Vocational education and rehabilitation applications in prison and detention house: Comparison of Turkey and the United States
- Tez No: 447741
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OSMAN METİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Sosyoloji, Public Administration, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Ceza İnfaz Kurumu, Suç ve Ceza, Hükümlü, Mesleki Eğitim, Rehabilitasyon, Department of corrections, Crime and Punishment, Vocational Education, Rehabilitation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Eski bir tarihe sahip olan ceza infaz kurumları artık günümüzde suçluları kapatmaktan öte onları rehabilite ederek yeniden topluma kazandırma çabası içerisindedir. Bu amaç doğrultusundaki çalışmaların en önemlisi eğitimdir. İnsana yönelik eğitimin önemi artık günümüzde herkes tarafından bilinmektedir. Ancak suç işlemiş bireyin yeniden topluma kazandırılması ve suçun tekrarının azaltılması açısından da eğitim oldukça önemlidir. Bu çalışma, çağdaş ceza hukukunun bugün geldiği noktada ceza infazının temel amaçlarından biri olan suçlu ıslahının/rehabilitasyonunun günümüzdeki durumunu tespit etmeye ve konuyla ilgili çalışmaları saptamaya çalışmıştır. Ayrıca ABD cezaevlerinde uzun yıllardır uygulanmakta olan rehabilitasyon çalışmalarını ve Türkiye'deki benzer uygulamaları karşılaştırmayı amaçlamıştır.
Özet (Çeviri)
Department of corrections have an old history and today they make an effort to rehabilitate and reintroduce them to society rather than put into them prison. The most important of working towards this goal is education. Today the importance of education for human is known by everyone. Nevertheless education is a centerpiece to reintroduce convicts to society and minimize cumulative offenses. In this study, the contemporary criminal law at the point of today is one of the purposes of Penal point of criminal rehabilitation to determine the status of the present and of the relevant studies tried to been identified. Our work purpose that for many years in prisons in United State are also being applied to rehabilitation work and similar applications in Turkey at the comparison.