Örgütsel adalet algısı, duygusal zeka ve çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişkiler
Relationship between perception of organizational justice, emotional intelligence and conflict management styles
- Tez No: 447749
- Danışmanlar: PROF. DR. NİHAL MAMATOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Örgütsel adalet, örgütsel çatışma yönetimi, çatışma yönetim stilleri, duygusal zeka, Organizational justice, organizational conflict management, conflict management styles, emotional intelligence
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütsel adalet algısı, duygusal zeka ve çatışma yönetim stilleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaçlar doğrultusunda araştırmanın örneklemi çeşitli illerde özel ve kamu sağlık kuruluşlarında çalışan ebe ve hemşirelerden oluşturulmuştur. Araştırmada veriler kolay örneklem yöntemiyle elde edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda duygusal zekanın, örgütsel adalet algısı ve çatışma yönetim stilleri arasında düzenleyici bir rolü olduğu görülmüştür. Araştırmadaki bulgular işlemsel adalet ve hükmetme çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide öz kontrolün düzenleyici rolü olduğunu göstermiştir. Ayrıca işlemsel adalet ve kaçınma çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide duygusallığın düzenleyici rolü olduğu görülmüştür. Yine işlemsel adalet algısı ve kaçınma çatışma çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide öz kontrolün düzenleyici rolü olduğu görülmüştür. Bulgular, kişilerarası adalet ve hükmetme çatışma yönetim stili arasındaki ilişkide duygusal zeka alt boyutlarından duygusallık ve öz kontrolün düzenleyici rolü olduğunu göstermiştir. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular ilgili literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the study was to investigate the relationships between perception of organizational justice, emotional intelligence and conflict management style. In the context the sample of the research consisted of nurses and midwives working in public and private institutions in various provinces. In this study, data was collected by easy sampling method. The findings revealed that emotional intelligence had a moderator role between perception of organizational justice and conflict management style. Research findings showed that self-control had a moderator role between the procedural justice and domination conflict management styles. . In addition, sensuality had a moderator role between the procedural justice and avoidance conflict management styles. The findings also releaved that, self-control had a moderator role between the procedural justice and avoidance conflict management styles. On the other hand, findings showed that sensuality and self-control had a moderator role between the interpersonal justice and domination conflict management styles. Finally, the research findings releaved that self-control had a moderator role between the distributive justice and domination conflict management styles. The research findings were discussed in the light of the relevant literature.