Ilımlılaşma ve dahil olma teorisi bağlamında Mısır'daki Müslüman Kardeşler'in moderasyonu
Moderation of the Muslim Brotherhood in Egypt in the context of the theory of moderation and inclusion
- Tez No: 685343
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLGÜN ELİKÜÇÜK YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Müslüman Kardeşler Hareketi, Mısır Devrimi, Moderasyon Teorisi, Arap Baharı, Siyasal İslam, Muslim Brotherhood Movement, Egyptian Revolution, Moderation Theory, Arab Spring, Political Islam
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Mısır, Ortadoğu ve Afrika'nın en önemli ülkelerinden biri olmakla birlikte İslam dünyasının da merkez ülkesinden birisini oluşturmaktadır. Tarih boyunca Mısır'da ortaya çıkan olaylar tüm Ortadoğu'yu etkilemiştir. 20.yy İslamcıların ideolojilerini sisteme entegre etmek istediği bir yıl olarak karşımıza çıkmaktadır. Özellikle 2010 yılında yaşanan Arap Baharı'ndan sonra ortaya çıkan gelişmeler bugüne kadar baskılanmış ve siyasi sistemden dışlanmış muhalif gruplara sisteme dahil olma fırsatını yaratmış ve İslam'ın siyasallaştığı bir dönem başlamıştır. Arap Baharı'nda yaşanan gelişmeler küresel ve bölgesel düzeyde Mısır'ı anlamak açısından büyük önem arz etmektedir. 25 Ocak 2011 yılında ise Mısır'da yaşanan devrim hareketi sonrası iç ve dış aktörlerin ülkenin demokratikleşmesinin önüne nasıl geçtiği ve bununla birlikte Mursi'nin siyasi ve ekonomik olarak liberalleşmesini engellediği görülmüştür. Bu tezde, 2012 yılında Mısır'ın en köklü muhalif hareketi olan Müslüman Kardeşler'in politik sisteme entegre olduktan sonra izlediği stratejileri, iktidarı boyunca gerçekleştirdiği siyasi politikalarını moderasyon teorisi bağlamında dönüşümünün davranışsal mı, yoksa ideolojik olarak mı gerçekleştirdiği analiz edilmektedir. Müslüman Kardeşler'in ılımlılaştığı halde neden sisteme dahil olamamasındaki başarısızlığın nedenleri iç ve dış faktörler açısından incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with being one of the most important countries of the Middle East and Africa, Egypt also constitutes one of the central countries of the Islamic world. Throughout history, the events that took place in Egypt have affected the entire Middle East. The 20th century appears to be a year when Islamists wanted to integrate their ideologies into the system. The developments that emerged especially after the Arab Spring in 2010 have been suppressed until today and the opposition groups excluded from the political system have created the opportunity to be included in the system, and a period of politicization of Islam has begun. The developments in the Arab Spring are of great importance in terms of understanding Egypt at the global and regional level. On January 25, 2011, after the revolutionary movement in Egypt, it was seen how of internal and external actors prevented the democratization of the country and prevented Morsi from liberalizing politically and economically. In this thesis, it is analyzed whether the transformation of the Muslim Brotherhood, Egypt's most rooted opposition movement, after its integration into the political system in 2012, and the political policies it carried out during its rule, was behaviorally or ideologically transformed in the context of moderation theory. The reasons for the failure of the Muslim Brotherhood to be moderated but not included in the system are examined in terms of internal and external factors.