The effect of board structure and foreign ownership on firm performance: Turkey case
Yönetim kurulu yapısı ve yabancı ortaklığın firma performansı üzerinde etkisi: Türkiye örneği
  1. Tez No: 447885
  2. Yazar: CAHİT YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ HAKAN BÜYÜKLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kurumsal yönetim, finansal performans, yönetim kurulu yapısı, ortaklık yapısı, finansal kaldıraç, Türkiye, Corporate governance, financial performance, board structure, ownership structure, leverage, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Okan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Finansal krizler ve kurumsal skandalların ardından tüm dünyada kurumsal yönetim konusuna artan bir ilgi oluşmuştur. Yatırımcıların, gelişmekte olan ekonomilere yatırım yaparken, yatırım portföylerini çeşitlendirmek ve getirilerini maksimize etmek amacıyla hareket ederken, kurumsal yönetim uygulamalarını dikkate aldıkları genellikle kabul edilmektedir. Yatırımcılar ayrıca, kurumsal yönetim faktörlerine, risklerini minimize etmek için de dikkat etmektedirler. Bu çalışmada, Türkiye' deki kurumsal yönetim uygulamalarının firmaların finansal performanslarına etkisi konusu araştırılmıştır. Ortaklık yapısı, yönetim kurulu yapısı ve finansal performans arasındaki ilişki test edilmiştir. BİST (Borsa İstanbul) 100 ve kurumsal yönetim indeksinde yer alan 50 halka açık şirket üzerinden yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulundaki bağımsız üye sayısı (payı), yabancı ortaklık, firma büyüklüğü, kaldıraç oranı, finansal borç toplam aktif oranı gibi kurumsal yönetim değişkenlerinin firmaların finansal performanslarına etkileri, ROA, ebitda, piyasa değeri/defter değeri (pbv), ve finansal kaldıraç değişkenleri kullanılarak test edilmiştir. Çalışmada panel data analiz yöntemi kullanılmış ve açıklayıcı istatistikler, korelasyon matriksi ve regresyon sonuçları analiz edilmiştir. Kurumsal yönetim teorisi kapsamında yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulu bağımsızlığı, halka açıklık oranı, yabancı ortaklık payı ve firma büyüklüğü olmak üzere beş temel kurumsal yönetim değişkeni analiz edilmiştir. Çalışmada, BİST 100 ve kurumsal yönetim indeksi kapsamında yer alan halka açık şirketler için kurumsal yönetim ve finansal performance arasında istatistiksel olarak anlamlı ancak zayıf bir ilişki olduğu bulunmuştur. Özet olarak, yabancı ortaklığının finansal kaldıraç ile pozitif yönlü pbv ile negatif yönlü; firma büyüklüğünün finansal kaldıraç, pbv ve ebitda ile pozitif, ROA ile negatif yönlü bir ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Diğer yandan, halka açıklık oranı, yönetim kurulu büyüklüğü ve yönetim kurulu bağımsızlığının finansal performans ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkisi tespit edilememiştir. Ancak, doğrudan kurumsal yönetim faktörleri ile ilişkili sayılmasalar da satış büyüklüğü, ebitda ve finansal kaldıracın finansal performansı etkilediği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been increasing attention all over the world on corporate governance issues after experiencing some financial crises and corporation scandals. It is assumed that the investors search for emerging economies to diversify their investment portfolios and maximize their returns is considering corporate governance applications. Investors are also concerned about governance factors to minimize their risks. In this study, we examine the impact of corporate governance variables on firms' financial performance in Turkey. The relationship between ownership structures, board structures and financial performances were tested. Influence of corporate governance variables, board size, share of independent board members, foreign investors, leverage ratio, financial debt to total assets on firms' financial performance Return on Assets, ebitda and price to book value (pbv) are utilized on firms traded in Turkey's stock exchange BIST 100 and listed in CG 50 index. Panel data method was utilized and the results were analyzed using descriptive statistics, correlation and regression. Five main corporate governance variables were analyzed within the framework of corporate governance theory as defined by board size, board independence, foreign ownership, floating rate and firm size. We found weak significant relationship between corporate governance and financial performance for Turkish companies listed on BIST 100 and corporate governance index companies. In general, foreign ownership has positive effect on leverage in non-robust test and negative effect on pbv (price to book value) however we found foreign ownership insignificant on fdta in robust test; asset size has positive effect on leverage, pbv and ebitda and negative effect on ROA; while other corporate governance variables (floating rate, board size, board independence) are not found to have statistically significant effects on financial performance. However net sales, ebitda, leverage ratios do effect financial performance which are not directly related with corporate governance criteria.