Şirketlerin finansal açıdan bankalara artan bağımlılıkları: Sermaye piyasaları çerçevesinde bir değerlendirme
Financially increasing dependence of companies to banks: An evaluation within the perspective of capital markets
- Tez No: 447890
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİT TARGAN ÜNAL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Bankacılık, Banking
- Anahtar Kelimeler: Banka, Kredi Riski, Kredi Bağımlılığı, Panel Veri, Sermaye Piyasaları, Bank, Credit Risk, Credit Dependence, Panel Data, Capital Markets
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Okan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bankacılık ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Günümüzde şirketler operasyonel faaliyetlerini yürütmede ve büyüme planlarını oluşturmada iç kaynakların yanı sıra dış kaynaklara da ihtiyaç duymaktadır. Finansal piyasalarda çok sayıda enstrüman bulunmasına rağmen şirketlere finansman kaynağı oluşturması bakımından banka kredilerine duyulan ilgi her geçen yıl daha da artmaktadır. Krediye olan talebin artmasıyla birlikte bankacılık sisteminden ve reel sektördeki şirketlerden kaynaklanan sorunlar bazı makroekonomik sorunları da beraberinde getirmektedir. Bu noktada kredi riski olarak adlandırılan kavram önem kazanmaktadır. Bankacılık sisteminde kredi riski ile ilgili düzenlemeler Basel kriterleri çerçevesinde şekillenmektedir. Ancak, kredi riski kapsamında bankacılık sistemine yönelik yoğun bir çalışma olmakla birlikte şirketlere bakan yönüyle kredi riski kavramını düzenleyecek ve denetleyecek bir mekanizma bulunmamaktadır. Dolayısıyla büyüyen ekonomilerde şirketlerin ortaya çıkardığı kredi riski şirketlerden bankalara doğru çok daha büyük tehlikeler ortaya çıkarabilmektedir. Kredi riski hesaplamalarında kendi riskine odaklanan bankalar, şirketlere kredi sağlayan tüm bankaların oluşturduğu toplam kredi riski sorununa uzak kalmaktadırlar. Yüksek şirket kredi borçlanması diğer bir deyişle kredi bağımlılığı gerek mikro gerekse makro açıdan birçok sorunu da beraberinde getirmektedir. Bu çalışmada şirketlerin artan kredi bağımlılığı ve bu bağımlılığın ortaya çıkarabileceği olası sorunlar incelenmiştir. Şirket verilerine dayanan panel veri ekonometrisi yardımıyla ampirik bulgular elde edilmeye çalışılmıştır. Elde edilen sonuçlar bankacılık sistemi ve makroekonomik gelişmeler çerçevesinde değerlendirmeye alınmıştır. İlave olarak sermaye piyasalarının şirketlerin kredi bağımlılığını kırmaya yönelik anlamlı bir etkisinin olup olmadığı konusu üzerinde de durulmuştur.
Özet (Çeviri)
Nowadays, companies in managing their operational activities and growth plans require external resources as well as internal resources. Although there are many instruments in the financial markets in terms of creating a source of funding to companies, interest in credit is increasing year by year. With increasing demand for credit, grounded problems from banking system and companies in the real sector raise some macroeconomic problems. At this point, called the concept of credit risk is gaining importance. The regulations related to credit risk in the banking system are shaped in accordance with the Basel criteria. However, although there is an intensive study within the scope of credit risk for the banking system, there is not any mechanism to regulate and supervise the concept of credit risk from the perspective of companies. Hence, in growing economies, credit risks from companies to banks can result in much greater hazards. Banks are focusing on their risk in credit risk calculations, they stay away from the problem created by the total credit risk of all banks that provide loans to companies. High company loan debt in other words, credit dependence problems cause several micro and macro issues. In this study, increased credit dependence of the companies and potential problems that may emerge from this dependence was investigated. With the help of company data, the empirical results based on panel data econometrics were studied. The results were evaluated within the framework of the banking system and macroeconomic developments. Additionally, it was emphasized whether there is a significant effect of capital market in order to break the credit dependence of companies .