Financial liberalization and the real economy: The Turkish experience
Serbest ve reel ekonomi: Türkiye mali örneği
- Tez No: 51995
- Danışmanlar: DR. İZAK ATİYAS
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Mali serbesti, Mali Baskı, Asimetrik Bilgi, Mali Hızlandırıcı, Mali Kısıtlar, Sabit Etkiler Modeli, Rassal Etkiler Modeli, Örneklem Seçim Modeli. II, Financial Liberalization, Financial Repression, Asymmetric Information, Financial Accelerator, Financial Constraints, Fixed-Effect Model, Random Effect Model, Sample Selection Model
- Yıl: 1996
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 202
Özet
ÖZET MALİ SERBESTİ VE REEL EKONOMİ: TÜRKİYE ÖRNE?İ Murat Âli Yülek iktisat Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Doktor İzak Atiyas 27 Aralık 1996 Bu tezde Türkiye'de uygulanan mali serbestinin etkileri üç açıdan incelenmiştir. Öncelikle, liberasyonun etkileri makroekonomik açıdan, toplam tasarruflar, yatırımlar, büyüme, banka mevduatları, kredileri, değerli kağıt ihraçları ve finansal varlık portföyleri dikkate alınarak değerlendirilmiştir. Eldeki veriler liberasyon sonrasında özel kesim tasarrufları ile yatırımları arasındaki farkın büyüdüğünü, buna karşılık kamu kesimi açısından durumun tam tersi olduğunu ve farkın negatif yönde büyüdüğünü göstermektedir. Dolayısıyla liberasyon sonrasında kamu kesimi kendi açığını özel (ve dış) kesim tasarruflarından giderek artan bir trendle karşılamıştır. Üretken sektörlerdeki yatırımların toplam içindeki payı giderek düşmüştür. Ekonominin büyüme performansında da liberasyon öncesi döneme oranla bir gerileme olmuştur. Mali derinlik serbesti sonrasında artmıştır. Toplam banka mevduatları yükselmiş ancak krediler aynı oranda artmamıştır. Bunun temel sebebi bankaların ellerinde kanunen ve gönüllü olarak tuttukları devlet tahvil ve bonolarının artmasıdır. Tezde ikinci olarak mali serbestinin verim üzerindeki etkileri incelenmiştir. Sabit etkiler modeli kullanılarak sekiz ayrı imalat alt-sanayi dalında faaliyet gösteren firmaların liberasyon öncesi ve sonrasındaki teknik verimlilikleri karşılaştınlmıştır. Bu bulgulardan hareketle firma verimliliğinin banka kredilerine ulaşımda liberasyon sonrasında etkisinin artıp artmadığı da korelasyon analiziyle incelenmiştir. Sonuçlar, liberasyon sonrasında ortalama teknik verimliliğin ve bunun banka kredilerine ulaşıma olan etkisinin arttığını göstermektedir. Ancak, ölçek ve yer gibi özelliklerin liberasyon sonrasında da banka kredilerine ulaşımdaki önemlerinin devam ettiğini göstermektedir. Banka kredileri ile verimlilik arasındaki pozitif ilişkide her iki yöne doğru bir sebepsellik olabilir. Bu konuda, ikinci bir sabit etkiler modeli ve bir örnek seçme modeli kullanılarak yapılan analizde, verimliliğin banka kredilerine ulaşımda önemli bir etkisi olduğu, ancak banka kredilerine ulaşmış olmanın firma verimliliğini artırıcı etkisinin çok sınırlı olduğu görülmüştür. Son olarak, İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında listelenen imalat sanayi şirketlerinin normal zamanlardaki ve kriz dönemindeki finansal davranışı incelenmiştir. Regresyon analizinden elde edilen sonuçlar firmaların normal zamanlarda finansal davranışlarının kısıtlandırılmış olduğunu göstermektedir. Ancak, mali sektöre (bankalara) bilgi açısından daha yakın olan şirketlerin kısıtlarının daha zayıf olduğu görülmüştür. 1994 krizi sırasında kısıtlar güçlenmiş ancak bu değişiklik farklı kategorideki şirketler için yine farklı biçim ve derecelerde tezahür etmiştir. Son olarak, bulgular 1994 krizi sırasında borçların önemli oranda yeniden şekillendirildiğini göstermektedir. Bu yeniden şekillenme de farklı firma grupları için farklı elverişlikte olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT FINANCIAL LIBERALIZATION AND THE REAL ECONOMY : THE TURKISH EXPERIENCE Murat Âli Yülek Ph.D. Thesis in Economics Supervisor: Assistant Professor İzak Atiyas December 27, 1996 In this dissertation, the effects of financial liberalization in Turkey are investigated on three aspects. Firstly, the effects of liberalization on the macroeconomic variables of aggregate saving, investment, growth, bank deposits, bank credits and securities issues and portfolios are discussed. It was found that after the liberalization the difference between private saving and investment increased. On the other hand the same difference for the public sector became highly negative. In other words the public sector increasingly resorted to the private sector to cover its deficit. The share of non-service sector investments (manufacturing, agriculture and mining) in total private investments decreased considerably after liberalization. The growth performance of the economy after liberalization compares negatively with that before the liberalization. Financial deepening increased after liberalization. Bank deposits increased rapidly but the increase in credits were limited. The main reason was a rapid increase in bank and non-bank holdings of government securities. We focus next on the probable efficiency effects of liberalization. Employing a fixed- effect model we compared the efficiency of manufacturing firms in eight industries before and after the liberalization. We use these findings to see whether efficiency became a more important factor in the access to bank credit after the liberalization. The results indicate that there has been an increase in the mean efficiency and the importance of efficiency as a determinant of access to bank credit after liberalization. However, factors like size and location continued to play a major role in access to bank credit well after the liberalization. Finally, we present evidence through a second fixed effect model and a sample selection model that after the liberalization efficiency led to increased access to bank credit but the opposite link was much less strong. Finally, we investigate the financial behavior of manufacturing firms quoted at the Istanbul Stock Exchange during“normal”times and during crisis. We present evidence that firms are financially constrained. Using interactive variables in ordinary least square estimations we argue that financial constraints on firms that are informationally closer to banks are less stringent. On the other hand, we found that during 1994 financial crisis the constraints became more stringent. However, again, this phenomenon was not homogenous across different firm categories. Finally, the findings point out to a substantial restructuring during the crisis. The terms of restructuring varied across firm categories. We present evidence that firms with closer informational ties to banks had better conditions of restructuring.