Yaşlılık sorunu ve bir çözüm olarak huzurevi (Konya Dr. İsmail Işık huzurevi örneği)
The issue of aging and Old Age Asylum as a solution. (Dr. Konya Ismail Isık old age asylum sample)
- Tez No: 448020
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Yaşlılık, Huzurevi, Damga, Yaşlı ve Aile
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Dünya nüfusunun giderek yaşlandığını göz önüne aldığımızda yaşlılık modern toplumlarda bir sorun haline gelmiştir. İlk çağlarda yaşlılık kavramı hastalık ile eş değer görülürken günümüzde yaşlılık bir hastalık değil, aksine tedavi edilmesi gereken bir süreçtir. Bu süreçte özellikle yaşlının bakımı ve barınması bir sorun haline gelmiştir. Geleneksel açıdan yaşlı aileyi birleştirici rol oynadığından ebeveynin çocukları tarafından bakımının üstlenilmesi yaşlının hem psikolojik durumunu etkilemekte hem de yaşlının gelecek ile ilgili umutsuzluğa kapılmasını ve yalnızlık hissini ortadan kaldırmaktadır. Ancak artan sağlık imkânları, kırdan kente göç, kadının iş hayatına başlaması günümüzde bu durumu zorlaştırmaktadır. Bu nedenle yaşlının bakımını üstlenen kurumlar ortaya çıkmıştır. Yaşlının bakım sürecindeki değişen psiko-sosyal değişimler ise araştırmamızın amacını oluşturmaktadır. Bu tez çalışması 1967 yılından beri yaşlıların barınma ve korunmasına yönelik hizmet veren Konya Dr. İsmail Işık Huzurevinde kalan yaşlıların huzurevi ortamındaki hayatlarına ilişkin sosyolojik bir değerlendirmedir. Ülkemizde huzurevleri sosyal hizmetler kapsamında yer almaktadır. Bu doğrultuda yaşlının yalnızca barınma sorununa değil sağlık ve psiko-sosyal sorununa da çözüm olabilmek için hazırlanan bu tez derinlemesine mülakat tekniğine dayanmaktadır. Alan araştırmasında elde edilen bulgular, literatür taraması ile harmanlanmıştır. Kimi zaman kişisel izlemim ve yorumlara da yer verilerek araştırmaya zenginlik katılmak amaçlanmıştır. Alan araştırmasında elde edilen verilerden yola çıkarak yaşlıların büyük kısmının gidecek yeri olmadığı için değil, gidecek yeri olup çocukları/gelinleri tarafından istenmeyen yaşlı profilini oluşturmaktadır. Yanı sıra korunmaya ihtiyacı olan yaşlılar da bulunmaktadır. Ayrıca çoğunluğunu oluşturmasa ya kendi isteği ile gelip, huzurevinde rahat bir yaşam sürmek isteyen yaşlıların sayısı da fazladır. Huzurevinde rehabilitasyon ve sürekli bakım hastaları, ayaklı hastalardan fazladır. Son olarak yaşlıların büyük çoğunluğunu eğitim seviyesi düşük ve okuma yazma bilmemektedir. Bu durum kalan kadın yaşlılar arasında erkeklere göre daha fazladır.
Özet (Çeviri)
Oldagebecame a problem in the modern societywhenweconsidergettingold of World populationdaybyday. Whilethe Word of oldagewasthoughtequaltoillness at firstera, today it is not an illness, on thecontrary, it is a processthatmust be cured. Inthis processespeciallylookingaftertheoldpeopleandtheirhousingbecame a problem. Because of thefactthatoldpeoplearethrconnectivepoint of family, takingupontheir caringby theirchildren not onlyeffectsoldpeople'sphyscology but alsopreventsthatold despaira bouttheirfutureandfeelalone. But growinghealthcarefacilities migration fromruralto urban andstarting of womenworking life make it hard. Thereforeinstution semergedwhicht akeuponoldpeople'scare. Physcho-socialchanges duringthis caring proces saretheaim of ourstudy. This study is sociological evalution related to life of old people who stay at konya Dr. Ismail isik nursing home, serving for sheltering and security of old people since 1967. In our country nursing homes are social service. This thesis , to become a solution not only sheltering problems of old people but also health and physico_social problems of old people. Data which are got at field researching are mixed with literature scanning. To enrich the study , sometimes , personal impressions and comments were added. According to data which were got at field research , most of old people prefer a nursing home not because of the fact that they don't have house because they aren't wanted by their children or their brides. Besides, there are old people who need sheltering. Even if they are not most of them, some of them come to nursing homes willingly and want to survive in peace there. In the nursing homes , patients who need rehabilition and permanent caring are much more than patients who can stand. Finally. Most of old people are illiterate and their education level is low. This situation is much more among women than men. KeyWords: Old-age, Old Age Asylum, Stigma, Aged and Family.