Televizyonda yayınlanan kamu spotlarının hedef kitlenin tutum ve davranışları üzerindeki etkisi: Beyhekim devlet hastanesi çalışanları örneği
The effect of the public spots published on tvs on target audiences' attitudes and behaviours: The sample of Beyhekim public hospital's employes
  1. Tez No: 448021
  2. Yazar: RUFEN ORAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULGANİ ARIKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Radyo-Televizyon, Reklamcılık, Radio and Television, Advertising
  6. Anahtar Kelimeler: Televizyon, Reklam, Kamu Spotu, Television, Advertisement, Public Spot
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Radyo Televizyon ve Sinema Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Radyo-Televizyon ve Sinema Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Kitle iletişim araçlarından en gözde olan televizyon sayesinde mesajlar, artık çok sayıda insana ulaştırılabilmektedir. Bu nedenle toplumun çoğunluğunu etkilemesi mümkündür. Mesajlar direkt ya da dolaylı söylemlerle izleyicilere aktarılmakta ve bireyler ilgilerini çeken mesajlara dikkat etmektedir. Bu çalışmada televizyonda yayınlanan reklamlarda ki mesajların izleyiciler üzerinde olan etkisi düşünülerek, televizyonda bir reklam türü olarak yayınlanan kamu spotlarının hedef kitle tarafından ne derece izlendiği, hangi amaçla tüketildiği, inandırıcılık, etkililik ve farkındalık oluşturma gibi etkileri ele alınmıştır. Bu bakış açısıyla, bir reklam türü olarak televizyonda yayınlanan kamu spotlarını incelerken öncelikle birinci bölümde reklam kavramına, ikinci bölümde ikna kavramına üçüncü bölümde ise hedef kitle olarak seçilen hastane çalışanları evreni üzerine uygulama yapılarak çalışma tamamlamıştır. Bu çalışmada Beyhekim Devlet Hastanesi çalışanlarının televizyonda yayınlanan kamu spotu reklamlarından haberdar olup olmadıklarını ve bu kamu spotlarının tutum ve davranışlarını etkileyip etkilemedikleri sorgulanmıştır. Beyhekim Devlet Hastanesindeki farklı birimlerinde görev yapan farklı hizmet gruplarından 699 çalışanın katılımcı olduğu bu çalışma sonrasında; obezite, sigara, kalp sağlığı, aşı ve akılcı ilaç kullanımı gibi kamu spotlarından haberdar oldukları, izledikleri ve bu tür kamu spotlarının tutum ve davranışlarını etkilediği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Thanks to one of the most preferred mass media Tvs, no more messages can be addressed to so many people. So, ıt is posible to affect majority of public. The messages are transferred directly or indirectly and people keep an eye on the messages that they draw attention. This study handled that, considered the effect of advertisements published on TVs on audience , how often they are watched and why they are consumed by target group, effect, persuasiveness and awareness of public spots that are published as a kind of advertisement on TVs . With this view point, as searching public spots that published on TVs as a kind of advertisement, we completed our study by doing practice on advertisement concept in the first section, persuasiveness concept in second section and on hospital personnel we have chosen as target group. In this study, we questioned whether the personnel of Beyhekim Public Hospital are aware of the public spots published on TVs and this public spots affect their attitudes and behaviors or not. After this study which had got 699 participants from different units and service groups of Beyhekim Public Hospital, ıt is decided taht, they are aware of the public spots about fatness, smoke, heart health, vaccines and rational drug usage and public spots like these affect their attitudes and behaviors.