Faaliyet tabanlı bütçeleme: Bir vakıf üniversitesi örneği
Agrivate university case: A case of a private university
  1. Tez No: 448024
  2. Yazar: CELAL UYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS CERAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Budget, Budgeting Systems, Activity-Based Budgeting, University
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Faaliyet tabanlı bütçeleme, gelecek dönem içerisinde hedeflenen ve bu doğrultuda planlanan çıktıları karşılamak adına faaliyetlerin gerçekleştirilmesi ve bu faaliyetler için tüketilmesi gereken kaynakların maliyet ve miktarlarının bütçelenmesine dayandırılan ve modern sayılan bir bütçeleme tekniğidir. Bu bütçeleme türünde, işletmelerin bütçe sistemi içinde maliyet bütçelerinin tümünün faaliyet tabanlı maliyet sistemi temelinde oluşturulması amaçlanmıştır. Faaliyet tabanlı bütçelemeye dair olarak incelenen çalışmalara bakıldığında faaliyet tabanlı bütçeleme tekniğinin işletmelere yarar sağlayacağı ifade edilmiştir. Bununla birlikte, işletmelerin organizasyon yapıları ve bu süreçlere faaliyet tabanlı bütçeleme sürecinin oluşturulmasında uyumun net olmadığını da belirtmek gerekir. Bu çalışmada faaliyet tabanlı bütçeleme konusunda bilgi verilmiş ve özel bir vakıf üniversitesi örnek olarak aktarılmıştır. Anahtar Kelime: Bütçe, Bütçeleme Sistemleri, Faaliyet Tabanlı Bütçeleme, Vakıf Üniversitesi.
Özet (Çeviri)
Activity-based budgeting, in line with the targeted in future and planned outputs should be consumed for the realization of activities on behalf of meet and these activities cost the resources required and the amount of the budget is to be regarded as modern budgeting founded on and technique. This type of budgeting, cost budgets in the budget system of enterprises of all of the activity-based cost system is intended to be created on the basis of. Activity-based budgeting as that should be examined when looking at the activity-based budgeting technique to study businesses will benefit. However, the organizational structure of enterprises and the process of activity-based budgeting to this process in the creation of the possibility of the net must specify that it is not manners. In this study, activity-based budgeting and regulated private foundations information about as an example.