An empirical research on the relationship between emotional labor and work alienation
Duygusal emek ve işe yabancılaşma ilişkisi üzerine ampirik bir araştırma
- Tez No: 448084
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURCU DOĞANALP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: duygusal emek, işe yabancılaşma, eğitim, yaş, gelir, deneyim
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmanın amacı, duygusal emek ve işe yabancılaşması arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmada, hizmet sektöründe çalışan ve özellikle Konya ilinde Karatay, Selçuklu ve Meram'de bulunan turizm acenteleri üzerinde yoğunlaşılmıştır. Bu çalışmanın örneklem boyutunda toplam 158 anket uygulanmıştır. Sonuçlar, duygusal emeğin işe yabancılaşmayla istatistiksel olarak anlamlı ilişkilere sahip olduğunu ve duygusal emek ile işe yabancılaşma arasındaki ilişkilerin orta düzeyde pozitif yönde ilişkili olduğunu göstermiştir. Veriler, çalışanların farklı yaş, gelir ve iş deneyimi düzeyleriyle duygusal emek arasında belirgin bir fark olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bu çalışma, farklı yaş ve iş deneyimi düzeylerindeki, çalışanların işe yabancılaşması düzeyleri arasında istatistiksel olarak önemli bir fark olduğunu bulmuştur. Bu araştırmanın sonuçları, farklı eğitim seviyeleriyle duygusal emek seviyeleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu yaklaşımını desteklememektedir. Üstelik bulgular, farklı eğitim ve gelir düzeyleriyle işe yabancılaşma düzeyleri arasında anlamlı bir fark bulunmadığını da ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research was to perform an empirical investigation on the relationship between emotional labor and work alienation. The research was focused on the employees who work in the service industry and particularly in tourism agencies located in Karatay, Selçuklu, and Meram in Konya province, Turkey. A total of 158 respondents were set as the sample size in this study. The results showed that emotional labor has statistically significant relationships with work alienation and the relationships between emotional labor and work alienation was moderately positively correlated. Based on the data, there is a significant difference between the emotional labor of the employees in the different age, income, and work experience levels. The study found that there is a statistically significant difference between the work alienation of the employees in different age and work experience levels. The results from this research did not support the approach that there is a statistically significant difference between the emotional labor in different education levels. Moreover, findings suggested that there are no significant differences between the work alienation in different education and income levels. Key word: emotional labor; work alienation; education; age; income; experience.