Türkiye'de siyasal reklamcılık uygulamaları: 7 haziran 2015 genel seçimleri örneği
Political advertising appli̇cati̇ons in Turkey: The example of 7 june 2015 general elections
- Tez No: 448106
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ BALCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Reklamcılık, Siyasal Bilimler, Journalism, Advertising, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Siyasal reklam, siyasal partiler, içerik çözümlemesi, Political Advertising, Political Parties, Content Analysis
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Demokratik toplumlarda siyasi parti ya da adaylar çeşitli siyasal iletişim yöntemleri kullanarak seçmenleri etkilemeye ve kendilerine oy vermelerine ikna etmeye çalışırlar. Partilerin seçim dönemlerinde kullandıkları en önemli siyasal iletişim yöntemi olarak karşımıza siyasal reklamlar çıkar. Siyasal reklamlar, seçim dönemlerinde siyasi parti ya da adayların seçmenlerin dikkatini çekerek, siyasi seçim vaatlerini kitle iletişim araçları vasıtasıyla seçmenlere duyurdukları reklamlardır. 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerinde, Ak Parti, CHP, MHP ve HDP'nin televizyonda yayınlanan ve tiraj bakımından en yüksek 10 gazetede (spor gazeteleri hariç) yayınlatmış olduğu siyasal reklamların içerik çözümlemesi yöntemiyle analiz edildiği bu çalışmada, söz konusu siyasal reklamların etkilerinden çok, biçim ve içeriği üzerinde durulmuştur. Çalışmada partilerin siyasal reklamlarda kullandığı mesaj stratejileri, reklam ve çekicilik türleri, reklamlarda ön plana çıkardığı temalar ve söz konusu reklamların biçimsel (renk, fotoğraf, ses, görüntü türü, reklam süresi, amblem-slogan kullanım vb.) değişkenlerine ilişkin değerlendirmeler yapılmıştır. Analizler sonucunda Ak Parti reklamlarında negatif reklam türü ağırlıklı olmak üzere here iki reklam türü de kullanılırken, CHP, MHP ve HDP reklamlarında ise pozitif reklam türü ağırlıklı olarak her iki türde kullanılmıştır. Yine bütün partiler reklam çekicilik türü olarak rasyonel çekicilik türünü kullanmışlardır. Reklamlarda partilerin tercih ettiği konular olarak ekonomi, ulaşım, yolsuzluk, işsizlik, sosyal güvenlik ve siyasal katılım olarak kaydedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Using a variety of methods, political communication, political party or candidate in a democratic society to influence voters and try to convince them to vote. contact management as the most important political parties during election periods used in their interests against our political ads. Political ads during election periods to draw the attention of voters, political party or candidate, the ads that announce political campaign promises to voters through mass media. 7 June 2015 general elections, the AK Party, CHP, MHP and HDP in terms of television and circulation high 10 in the newspaper (excluding sports newspapers) in this study, which analyzed the published have that content analysis of political advertising method, said much of the impact of political ads, format and content It emphasized. message strategies used by parties in political advertising, advertising and charm species, formal advertising in the forefront of interest as the theme and the ads in question (color, photo, audio, image type, ad time, logos-slogans usage etc.) assessment of the variables have been made. Analysis results of the AK Party in negative ads for each ad type, predominantly the two ad types are used, the CHP, the MHP and HDP positive ads ad type is used mainly in both species. However, all parties have used the kind of rational appeal as a kind of advertising appeal. Ads in the economy as the issue that is preferred by the party, transportation, corruption, unemployment, social security and political participation were recorded.