Özel hastane tercihinde kurumsal imajın rolü üzerine teorik ve uygulamalı bir çalışma
A theoretical and practical study on the role of corporate image in private hospital choice
  1. Tez No: 448110
  2. Yazar: ŞADİYE NUR GÜLEÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR CANÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: İmaj, kurum imajı, sağlık sektörü, özel hastane, halkla ilişkiler, Image, corporate image, health sector, private hospital, public relations
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 179
Özet
Günümüz rekabet koşullarında gittikçe büyüyen ve birbiriyle benzeşen kurumlar için önemli bir ayırt edicidir kurum imajı. Ürünlerin, hizmetlerin ve kurumların birbiriyle tıpa tıp benzer hale geldiği, artık somut anlamda bir farklılık elde edilemediği noktada kurum imajı imdada yetişmiş, kurumlar için önemli bir katma değer olarak varlığını kabul ettirmiştir. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumlar için imajın ayrı bir önemi olduğu söylenebilir. Özellikle sağlık hizmeti sağlayıcısı olarak özel hastaneler, hizmet alanının insan sağlığı olması nedeniyle müşterisi olan hastalarına hem hizmet anında hem de sonrasında ayrı bir ihtimam ve hassasiyet göstermekle mükelleftirler. Özel hastanelerin bu beklentiyi karşılamak adına yapacağı çalışmalar, hedef kitlesi üzerinde olumlu izlenimler oluşturacak ve bu izlenimlerin toplamı da zaman içerisinde kurum imajı olarak hastaneye yansıyacaktır. Özel hastane tercihinde kurumsal imajın ne derece etkili olduğunu ortaya koymak amacıyla yapılmış bu çalışmada amaçlı örneklem yöntemi kullanılmış olup, Samsun ilinde özel hastaneden hizmet almış 504 katılımcıya yüz yüze anket tekniği uygulanarak veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı ile analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgular bize“hekim ile ilgili faktörler”ve“hizmet kalitesi faktörleri”başta olmak üzere kurum imajına ait faktörlerin özel hastane tercihinde etkili olduğunu göstermiştir. Bu doğrultuda özel hastanelerin kurumsal imajına yönelik yapacağı çalışmalar hastanenin tercih edilme oranını artıracaktır.
Özet (Çeviri)
Under the competitive circumstances of our age, corporate image is an important and distinctive characteristic of the corporations which are getting bigger and getting identical with each other. At the point that products, services and institutes are getting identical and cannot be diffrentiated tangibly, the corporate image has stand in the breach and it is accepted as intangible but a significant added value. We could say that the image has a specific importance for the corporations running in the service sector. Especially private hospitals that are providing health services for human being as customers are responsible for exhibiting extra care and attention to them both during the service and even after the service. The efforts that the private hospitals exhibit to meet this expectation creates positive image on the audience and this overall impression constitute a corporation imagefor the hospital in course of time. In this study, it is used purposive sampling to show how the corporate image is powerful and data is acquired by a survey is applied to 504 people in person who took service in a private hospital in Samsun province. The data are analyzed and interpreted with SPSS statistic software. The findings obtained in this study demonstarte especially 'physician factor' and 'quality of service factor' and other factors belong to corporate image are important for the preference of private hospitals. As a result, the efforts made for the corporate image pay off and increase the rate of preference for the hospital.