Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu (TCK m. 104)
The crime of sexual intercourse with a minor
  1. Tez No: 754889
  2. Yazar: MELİHA TOPRAKÇI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HAKAN GÜNDÜZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Reşit olmayan, istismar, rıza, cinsel davranış, çocuk, Minor, exploitation, consent, sexual behavior, child
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, medeniyetin başlangıcından bu yana toplumlarda cezalandırılmıştır. Cinsel davranışların hukuka aykırı olarak uygulanması bazı toplumlarda daha olağan karşılanırken bazı toplumlarda olağanüstü tepkiler almıştır. Cezalandırmanın nedenleri zamanla ve toplum yapısına göre değişse de cinsel davranışlara ilişkin hassasiyet hep var olmuştur. Reşit olmayanla cinsel ilişki, Türk ceza hukuku sisteminde öteden beri suç sayılmıştır. Türk toplumunun cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara bakışı, ilk Türk devletlerinden bu yana pek farklılaşmamıştır. Bu tarz davranışlar, ağır müeyyidelerle cezalandırılmıştır. Özellikle mağdurun kadın olduğu suçlarda, kadının toplumdaki üstün yeri gözetilerek daha hassas davranılmıştır. Günümüz Türk hukuk sisteminde reşit olmayanla cinsel ilişki suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nda düzenlenmiştir. Bu düzenleme ele alınırken öncelikle çocuk kavramı, ardından cinsellik kavramı ve en nihayetinde kanuni düzenlemenin teorik ve pratik yanları incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
Offenses against sexual immunity have been punished in societies since the dawn of civilization. While the illegal practice of sexual behavior is considered more normal in some societies, it has received extraordinary reactions in some societies. Although the reasons for punishment have changed over time and according to the structure of society, there has always been sensitivity to sexual behavior. Sex with a minor has long been a crime in the Turkish criminal law system. The perspective of Turkish society on crimes against sexual immunity has not changed much since the first Turkish states. This kind of behavior was punished with severe sanctions. Particularly in crimes where the victim is a woman, a more sensitive approach has been taken by considering the superior position of women in society. In today's Turkish legal system, the crime of sexual intercourse with a minor is regulated in the Turkish Penal Code No. 5237. While discussing this regulation, firstly the concept of child, then the concept of sexuality and finally the theoretical and practical aspects of the legal regulation are examined.