Beat düşüncesini anlamak: William Burroughs ve yeni romantizm
Understanding the beat mind: William Burroughs and new romanticism
- Tez No: 448250
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YEŞİM BAŞARIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, American Culture and Literature
- Anahtar Kelimeler: William Burroughs, Walt Whitman, bedensel zevkler, kötüleşen toplum ve birey, William Burroughs, Walt Whitman, deteriorated society, deteriorated individual, bodily pleasures
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 81
Özet
Jack Kerouac, Allen Ginsberg ve William Burroughs'un önde gelen isimler olduğu Beat'ler 1950 ve 1960'ların Amerika'sının karşıt kültürünü yansıtır. Beat'ler, Amerikan transcendentalist düşünce geleneğinin, özellikle Ralph Waldo Emerson'ın ve aynı zamanda Yeni Romantik akımın en önemli temsilcilerinden olan Walt Whitman'ın takipçileridir. Onlar gibi Beat'ler de, gerçeği arama yolunda toplumun koyduğu sınırlamalara karşı koyarak bireyselleşmeye ve salt kendine inanmaya değer verirler. Özellikle Jack Kerouac bireyselleşme ve salt kendine inanma ilkelerini benimsemesi açısından Emerson'la benzerlikler taşırken, Allen Ginsberg ve William Burroughs demokratik düşünceyi ve bireysel farklılıkları kucaklaması prensipleri açısından zamanının Walt Whitman'ı olan yazarlarıdır. Bunun yanı sıra Ginsberg, Whitman gibi bedensel zevkleri ön plana çıkarır ve bunu şiirlerindeki tasvirlere yansıtır. Ancak aynı zamanda Ginsberg ve Burroughs Amerika'nın savaş sonrası değerlerini yitirdiğini toplumu için ağıt yakar ve toplumun bütün kurumlarını reddeder. Özellikle Burroughs, bedensel zevklerin bireyin ve toplumun çöküşüne işaret ettiği romanları Çıplak Şölen ve Junky'de bu tavrını bilmeyerek yansıtır. Her ne kadar zamanının Whitman'ı rolünü almış olsa da, Burroughs'un bu romanlarındaki bireyin ve toplumun çöküşüne işaret ettiği tasvirleri, Whitman'ın şiirlerindeki bedensel zevkleri kucaklayan ve ilerlemekte olan birey ve toplum tasvirleriyle çelişmektedir.
Özet (Çeviri)
The Beats, among the most renowned ones Jack Kerouac, Allen Ginsberg and Willliam Burroughs, are the countercultural figures in the 1950s and the 1960s of America. Actually, they are the followers of the American transcendentalists, especially of Ralph Waldo Emerson and Walt Whitman, who is also regarded as one of the New Romantics. Like the American transcendentalists, they give value to individualism and self reliance in search of the truth. Nevertheless, they rejected any kind of restriction imposed by the society. While Kerouac bear great parallels to Emerson in the manner of giving value to individuality and self-reliance, Ginsberg and Burroughs function as Whitman of their day in terms of their having democratic consciousness and embracing individual differences. Besides, Ginsberg, like Whitman, celebrates bodily pleasures and he reflects it in his poems. Nevertheless, Ginsberg and Burroughs also differ from Whitman in the manner of lamenting for the post-war American society and rejecting all the institutions of it and this is also reflected in the two novels of Burroughs's Naked Lunch and Junky. Besides, the depictions of bodily pleasures in Burroughs's two novels Naked Lunch and Junky point towards the deterioration of an individual and a society both in physical and mental sense in contrast to Whitman's welcoming attitude toward bodily pleasures and the positive descriptions of an individual and a society. As a consequence, Burroughs's descriptions of bodily pleasures and the society in his two novels Naked Lunch and Junky differ from Whitman's welcoming attitude toward bodily pleasures and his depictions of developing society.