Performans yönetimi ve çalışanların performansını geliştirme: Yöneticilerin aracı rolü ve çalışanların algısı
Performance management and employee's performance improvement: The moderating role of supervisors and the perception of the employees
- Tez No: 448280
- Danışmanlar: PROF. DR. EBRU GÜNLÜ KÜCÜKALTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Performans yönetimi, Davranışlar, Çalışan, Yöneticilerin özellikleri, Performance Management, Behaviors, Employee, Supervisors' Characteristics
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 245
Özet
Günümüzde birçok organizasyonda, çalışanların performansını yönetmek ve değerlendirmek için, yılda bir kez yapılan performans değerlendirmesinin yerini, performans yönetimi (PY) almıştır. Fakat son zamanlarda PY'nin, çalışanların işle ilgili tutum ve davranışlarını olumlu yönde etkilemedeki başarısının yetersiz olduğu iddia edilmektedir. PY'nin bu başarısızlığının, yöneticilerin PY süreci ile ilgili davranışlarından kaynaklandığına dair duyulan endişeler giderek artmasına rağmen, PY davranışlarının çalışan performansıyla nasıl bir ilişkisi içerisinde olduğu araştıran yapılmış çok az amprik araştırma bulunmaktadır. Bu sebeple çalışmanın amacı, PY davranışları ile çalışan performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bir diğer amaç da, yöneticinin kişisel özelliklerinin bu ilişkiye etkilerinin olup olmadığının araştırılmasıdır. Hartum, Sudan'da bulunan 6 ayrı işletmedeki (Banka, Telekomünikasyon, Petrol), 96 üst düzey ve 241 ast düzey çalışanla gerçekleştirilmiş olan araştırma sonuçları, yöneticilerin PY davranışlarının, çalışan performansı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Genel olarak,performans beklentisi kurulması/izleme harıc bütün PY davranışları iş performansı ve örgütsel vatandaşlık ile olumlu yönde ilişkilidir. Bunun yanında PY davranışları (geri bildirim, iletişm,yönlendirme, performans beklentisi kurulması/izleme) ile zarar verici davranışlar arasında olumsuz yönde ilişkilidir. Diğer yandan, yöneticilerin kişilik özelliklerinin (dışadönüklük, sorumluluk, duygusal istikrar, ve yetkinlik), PY davranışları (hedef belirleme, iletişim, yönlendirme ve performans sonuçlarını ortaya koyma) ile çalışan performansı (görev, örgüte yönelik zarar verme) arasındaki ilişki üzerinde bazı ılımlı etkilerinin olduğu saptanmıştır. Bu bulgulara dayanarak, örgütler, yöneticilerin -özellikle yönlendirme ve performans sonuçları sağlama olmak üzere- PY süreci ile ilgili tüm davranışlarının olumlu yönde arttırılması üzerine odaklanarak, PY'nin ve çalışan performansının genel anlamda etkinliğini geliştirme fırsatına sahip olmaktadır. Örgütlerin bunu yaparken, yöneticilerin kişisel özelliklerini de (dışadönüklük, sorumluluk, duygusal istikrar, ve yetkinlik) dikkate almaları gerekmektedir. Bu özellikler, yöneticilerin olumlu PY davranışları sergilemelerine yardımcı olmaktadır. Araştırmanın sınırlılıkları ve gelecek araştırmalar için öneriler de çalışmada belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
In many organizations, performance management (PM) has replaced the former once a year performance appraisal as a technique to manage and evaluate employee performance. Nevertheless, recent claims have indicated the ineffectiveness of PM and its ability in positively affecting employees' job related attitudes and behaviors. Despite an increasing concern attributing and relating this failure of PM to supervisors' behavior with regard to PM processes, little empirical research has done to explore how PM behaviors relate to employee performance. Thus, the purpose of this study was to examine the relationship between PM behaviors and employee performance.Another purpose was to investigate the possible moderating effect of supervisor's characteristics on this relationship. Results from 96 supervisors and 241 subordinates working in 6 organizations(Bank, Telecom, Crude oil) located in Khartoum, Sudan, indicated that supervisors' PM behaviors are related to employee performance. Overall, all PM behaviorsexpect establishing/monitoring performance expectationsare positively related to task performance and organizational citizenship behavior. Whereas PM behaviors (feedback, communication, coaching, and establishing/monitoring performance expectations)are negatively related to counterproductive work behavior. On the other hand, supervisor's characteristics (extraversion, conscientiousness, emotional stability, and competency) revealed some moderating effects on the relationship between PM behaviors and employee performance (task, counterproductive towards the organization). Based on these findings, by focusing on increasing the supervisors' engagement in positive behaviors with regard to PM processes, in particular, coaching and providing performance consequences, organizations have the opportunity to improve the overall effectiveness of PM and employee performance. In doing so, organizations have to consider supervisors' characteristics (extraversion, conscientiousness, emotional stability, and competency).These characteristics lend themselves to display favorable PM behaviors. Limitations, future research, and research implications are also provided.