Ortaöğretim öğrencilerinin dindarlık düzeyi ile problemli internet kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi
A study of relationship between religiosity of high school students and their problematic internet usage
- Tez No: 448291
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN KAPLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Eğitim ve Öğretim, Religion, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Motivasyonel Dindarlık, Problemli İnternet Kullanımı, Religiosity, Motivational Religiosity, Problematic Internet Usage
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Bu araştırma, ortaöğretim öğrencilerinin dindarlık düzeyi ile problemli internet kullanımı arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi, 2015–2016 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Beykoz ilçesinde bulunan ortaöğretim okullarında okuyan öğrencilerdir. Bu evren içinden basit tesadüfi örneklem yoluyla belirlenen üç farklı okul türünde, dört eğitim programında (Anadolu Lisesi, muhasebe ve finansman, mobilya dekorasyon ve imam hatip programları) ortalama 100 ve toplamda 400 öğrenci örneklemimizi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla“Kişisel Bilgi Formu”ile“Motivasyonel Dindarlık Ölçeği (MMRI) ve ”Problemli İnternet Kullanım Ölçeği-Ergen“ kullanılmıştır. Elde edilen veriler bilgisayarda ”SPSS for Windows ver: 20.0" programında çözümlenmiştir. Araştırmada; öğrencilerin dindarlık algısının yüksek düzeyde olduğu, problemli internet kullanım oranın ise düşük olduğu tespit edilmiştir. Dindarlık ile problemli internet kullanımı arasındaki ilişkinin negatif yönde anlamlı olduğu, dindarlık düzeyi arttıkça, problemli internet kullanımının azaldığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of the present study is to investigate the relationship between the level of religiosity and level of problematic internet usage among secondary school students. Relational screening model is used in the search. The plot of the study is among the students at the secondary schools in Beykoz in Istanbul in the academic year of 2015–2016. Our sampling consists of 100 students on the average and 400 in total from four curriculums (Anatolian High School, accounting and finance, furniture and decoration, Islamic School (İmam-Hatip) in three different types of school determined using simple random sampling.“Personal Information Form”“Motivational Religiosity Scale (MMRI)”, and“Problematic Internet Usage Scale-Adolescent”are used in the study for data collection. The collected data are analyzed using“SPSS for Windows version: 20.0”software. Study result indicates that students have high level of religiosity, low level of problematic internet usage. The relationship between religiosity and problematic internet usage is negatively significant, that is problematic internet usage decreases as religiosity increases.