The relationship between students' language learning motivation and self-efficacy: A private university case
Öğrencilerin dil öğrenme motivasyonu ve öz yeterlilikleri arasındaki ilişki: Özel bir üniversite vakası
  1. Tez No: 448452
  2. Yazar: TUĞBA GÖRDÜ AŞICI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KENAN DİKİLİTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Motivasyon, Bütünleyici Güdüleme, Araçsal Güdüleme, Motivasyon ve Cinsiyet, Öz Yeterlilik, Öz Yeterlilik ve Cinsiyet, Motivation, Intrinsic Motivation, Extrinsic Motivation, Instrumental Motivation, Integrative Motivation, Motivation and Gender, Self-efficacy, Self-efficacy and Gender
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Bu çalışmanın amacı Konya 'da özel bir üniversitenin hazırlık okulu öğrencilerinin motivasyon ve öz yeterlilikleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Çalışma, öğrencilerin İngilizceye yönelik motivasyon yönelimleri ve öz yeterlilik seviyelerine odaklandı. Dil seviyesi temel durumda olan yüz gönüllü hazırlık okulu öğrencisi katıldı ankete. Çalışmaya katılan öğrencilerin sayısı sebebiyle bu çalışma küçük ölçekli bir çalışmadır. Bu betimsel kesitsel çalışma, katılımcılardan nicel veriler toplamak amacıyla yapıldı. Ankette Tutum Motivasyon Ölçeği ve Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriterinden uyarlanmış, her ikisi de 5'li Likert Ölçeği kullanılarak anket haline getirilmiş araştırma ölçekleri kullanıldı. Çalışmada Tutum Motivasyon Ölçeği için kullanılan alanlar: 1. İngilizce diline olan ilgi 2. İngilizce öğrenme isteği 3. Motivasyon yoğunluğu 4. İngilizceye öğrenmeye yönelik tutum 5. Bütünleyici güdüleme 6. Araçsal güdüleme. Avrupa Konseyi Ortak Dil Kriteri alanlar ise; 1. Dinleme 2. Okuma 3. Karşılıklı konuşma 4. Sözlü anlatım 5. Dil kalitesi 6. Yazma. Sonuçlar katılımcılarla tek oturumluk bir anket çalışmasıyla alındı. Katılımcılar başlangıç seviyesi öğrencileri olduğu için anket soruları gerekli olduğunda katılımcıların ana dilinde açıklandı. Sonuçlar katılımcıların motivasyonları ve öz yeterlikleri arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Aynı zamanda katılımcıların cinsiyeti ve motivasyonları arasında da bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur. Çalışmadan çıkarılacak bir diğer sonuç ise katılımcıların eğitim alt yapıları ile motivasyonları arasında bir ilişki olduğudur.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis was to search the relationship between students' language learning motivation and self-efficacy in a private university preparatory school students in Konya. It focalized on the students' motivation level towards English and self-efficacy level. One hundred A2 level preparatory school students attended voluntary to the survey. Because of the number of the participants who attended the study, this is a small-scale study. This descriptive cross-sectional study yielded quantitative data to gather information from the participants. The AMTB (Attitude, Motivation Test Battery) and a self-efficacy survey which was adapted from CEFR were organized on a 5 point Likert-scale. The domains used to investigate some purposes of the study for AMTB were: 1. Interest in English, 2. Desire to learn English, 3. Motivational intensity, 4. Attitudes towards learning English, 5. Integrative motivation, 6. Instrumental motivation. The domains for CEFR were: 1. Listening, 2. Reading, 3. Spoken Interaction, 4. Spoken Production, 5. Language Quality, 6. Writing. The results gathered on one session study with the participants. As the participants were A2 level students, the items in the survey was explained in their native language when it was needed. The results showed that there was a significant correlation between participants' motivation and self-efficacy. Also, it was revealed that there was a significant relationship between gender and motivation and self- efficacy. Another result drawn from the data was that there was a relationship between students' educational background and motivation and self-efficacy.