Birey-örgüt uyumunun sağlanmasında çalışanların politik yeteneklerinin rolü: İstanbul ili otel işletmelerinde bir araştırma
The role of the political skills of employees in providing person-organization fit: A study on hotel businesses in İstanbul province
  1. Tez No: 448545
  2. Yazar: TUĞBA BEKTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AZİZ GÖKHAN ÖZKOÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Otel çalışanları, politik yetenek, birey-örgüt uyumu, Hotel workers, political skill, person-organization fit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Araştırmanın amacı otel çalışanlarının politik yeteneklerinin birey-örgüt uyumuna olan etkisini ortaya çıkarmaktır. Bu amaç doğrultusunda politik yetenek ile birey-örgüt uyumu arasında ilişkiyi veya etkiyi belirlemeye yönelik bir model önerilmiş ve bu model çoklu regresyon analizi ile test edilmiştir. Otel işletmelerindeki çalışanların politik yetenek düzeylerini ve birey-örgüt uyumunu ölçmek için daha önce geliştirilen ölçekler kullanılmıştır. Çalışanların politik yeteneklerini ölçmek için“Politik Yetenek Envanteri”kullanılmıştır. Ölçek sosyal zeka, kişilerarası etki, ağ kurma yeteneği ve samimi görünme olmak üzere 4 boyuttan ve 18 maddeden oluşmaktadır. Çalışanların birey-örgüt uyumu algısını ölçmek için ise tek faktör altında toplanan 3 soruluk ölçek kullanılmıştır. Örnekleme yöntemi olarak yargısal örnekleme tercih edilmiş ve araştırmanın kapsamına İstanbul'daki dört ve beş yıldızlı otellerde çalışan 364 kişi örneklem olarak dahil edilmiştir. Veriler anket yöntemi ile toplanmıştır. Bu araştırmanın verileri bilgisayar ortamında uygun analiz teknikleri kullanılarak analiz edilmiştir. Bu verilere aritmetik ortalama, standart sapma, korelasyon ve çoklu regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda politik yeteneğin ağ kurma yeteneği boyutunun ve kişilerarası etki boyutunun birey-örgüt uyumuna etkisinin pozitif doğrusal yönde olduğu fakat sosyal zeka boyutunun birey-örgüt uyumuna doğrusal negatif yönde bir etkisinin olduğu ortaya çıkarılmıştır. Son olarak samimi görünme boyutunun birey-örgüt uyumuna herhangi bir etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to reveal the influence of hotel employees' political skills on person-organization fit. With this aim, a model for determining the relationship or effectiveness between political skill and person-organization fit was proposed and tested with multiple regression analysis. Developed scales in advance were used to measure the political skill levels of employees and person-organization fit working in hotels. The“Political Skill Inventory”was used to measure the political skill of employees. The scale consists of 4 dimensions and 18 items including social intelligence, interpersonal effect, network ability and intimate appearance. In order to measure the level of person-organization fit of the employees, a three-question scale was used collected under the single factor. Judicial sampling was preferred as sampling method and 364 people working in four and five star hotels in Istanbul were included as sample. The data were collected by the survey method. The results of this research analyzed with proper analyses techniques on computer. Arithmetic mean, standard deviation, correlation and multiple regression analyses were performed on these data. As a result of the research, it has been found out that the effect of the political ability, network capability dimension and the interpersonal effect dimension on individual-organization coherence was positive linear, but the effect of social intelligence dimension on individual-organization fit was negative linear. Finally, the dimension of sincere appearance has been reached as a result of no effect on individual-organization harmony.