Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi (4–8. sınıflar) öğretim programında hikâye etkinlikleri
Story activities in the curriculum of Religious Culture and Ethics Course (Grades 4–8)
- Tez No: 877801
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİM ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Din Eğitimi, DKAB Dersi, Öğretim Programı, Hikâye, Kazanım, Religious Education, DKAB Course, Curriculum, Story, Learning Outcomes
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Eğitim programının güncellenmesi aşamasında Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi programı da geliştirilmiştir. Bu programla öğrenme-öğretme sürecinde öğrencilerin kazanmaları amaçlanan bilgi, beceri, tutum, değer ve davranışlarda, öğrenciyi merkeze alan öğrenme yaklaşımının etkin olması hedeflenmiştir. Etkinlikler öğrencilere bilgilerin düzenli bir şekilde verilmesinde, öğrendiklerinin tekrarlanmasında, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerinin sağlanmasında önemli rol oynamaktadır. Ancak genelde Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi kitaplarındaki etkinliklerin ve özelde de hikâye etkinliklerinin yeterli olmadığını düşünmekteyiz. Bu nedenle kazanımların gerçekleşmesine katkı sağlayacak olan etkinliklerden hikâye etkinliğini araştırma konusu olarak belirledik. Dünden bugüne, İslami ilkeleri yaşatmak, dini ilkeleri akılda tutmak ve hayata uyumunu kolaylaştırmak amacıyla din eğitiminde hikâye anlatma tekniklerinden yararlanılmaktadır. Nitekim Kur'an-ı Kerim'de hikâye anlatımına sıkça yer verilmiştir. Çünkü hikâye anlatımı insanın öğüt almasını, hayal kurmasını ve düşünmesini sağlayan önemli bir öğretim metodudur. Bu düşünceden hareketle ilkokul 4. sınıf Din ve Temizlik ünitesinin içerik ve kazanımlarını incelemeye aldık. Öğretim programındaki ünite için belirlenen kazanımların hikâyelerle ne ölçüde gerçekleşebileceğini tespit etmeye çalıştık. 4. sınıf Din ve Temizlik ünitesinin bütün kazanımlarının gerçekleşmesi için uygun örnek hikâyeler ile 5. sınıftan 8. sınıfa kadar ibadet alanı ünitelerinin kazanımlarına uygun birer örnek hikâye bularak bir plan çerçevesinde ders esnasında uygulanmasını örneklendirmeye gayret gösterdik. Çalışmanın sonuçlarının Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretmenlerine rehberlik yaparak katkı sağlayabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
During the renewal of the education programs, the Religious Culture and Ethics Course curriculum was also developed. With this program, it is aimed to ensure that the student-centered learning approach is effective in the knowledge, skills, attitudes, values and behaviors that students are aimed to acquire in the learning-teaching process. Activities play an important role in providing students with information regularly, repeating what they have learned, and ensuring their mental, emotional and social development. However, we think that the activities in the Religious Culture and Ethics course books in general and the Story activities in particular are not sufficient. For this reason, we determined the Story activity, one of the activities that will contribute to the realization of the achievements, as the research topic. From past to present, storytelling techniques have been used in religious education in order to keep Islamic principles alive, to keep religious principles in mind and to facilitate adaptation to life. As a matter of fact, storytelling is frequently included in the Holy Quran. Because storytelling is an important teaching method that enables people to get advice, dream and think. Based on this idea, we examined the content and achievements of the 4th grade primary school Religion and Cleanliness unit. We tried to determine to what extent the achievements determined for the unit in the curriculum could be achieved through stories. We tried to exemplify the implementation of all the achievements of the 4th grade Religion and Cleanliness unit during the lesson within the framework of a plan by finding suitable sample stories for the achievements of the worship area units from the 5th to the 8th grades. We believe that the results of the study can contribute to Religious Culture and Ethics course teachers by providing guidance.