Arif Ay'ın şiirleri üzerine bir inceleme
An analysis of Arif Ay's poems
  1. Tez No: 448640
  2. Yazar: ÖZDEN SAVAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZ ÖCAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Arif Ay, Şiir, Tema/İçerik, Üslup, İmge, Arif Ay, Poem, Theme/Content, Literary-style, Image
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 439
Özet
“Arif Ay'ın Şiirleri Üzerine Bir İnceleme”adını taşıyan bu çalışmada günümüz Türk edebiyatının önde gelen şairlerinden biri olan Arif Ay'ın, ilk şiirinin yayımlandığı 1975 yılından, Aralık 2015'e kadar yazdığı kırk yıllık süreçte ortaya koyduğu eserlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın ilk aşamasında, şiirlerin daha iyi anlaşılmalarını sağlamak için şairin hayatı; çocukluğu/gençliği, eğitimi ve mesleki hayatı araştırılmış; edebiyata nasıl ve ne zaman başladığı, ilk okumaları, yayımladığı ya da yayım aşamalarında bulunduğu dergiler incelenmiştir. Yine aynı amaçla şairle ilgili tüm yazılar, söyleşiler ve gazete haberleri taranmış; Arif Ay'ın edebiyat dünyasındaki yeri ve önemi, sanat anlayışı ve hatta bir fikir adamı olarak dünyaya bakışı hakkında elde edilen bilgiler derlenerek çalışma içerisinde sunulmuştur. Çalışmanın esas konusu olan şiirlerin incelenmesi ise üç ana çatı etrafında yapılmıştır. Öncelikli olarak anlamsal derinliğe ulaşabilmek için tema ve içerik konusuna eğilerek şiirlerin alt yapısı ortaya çıkarılmaya çalışılmış ve Arif Ay şiirinin içeriği, çeşitli başlıklar altında örnekleriyle birlikte izah edilmiştir. Bir sonraki aşama olarak eserlerin yapısı incelenmiş ve bu çerçeveyi oluşturan kısımlar yine örnekleriyle birlikte, üst ve alt başlıklar halinde sunulmuştur. Son aşamada Arif Ay'ın şiirlerinde kullandığı dil ve üslûp incelenmiştir. Çalışmanın ana gövdesinden başka; fotoğraf, belge, şairin kitaplarına girmemiş şiirleri gibi eklenmek istenen belgelere“Ekler”bölümünde yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study named“A Research on the Poems of Arif Ay”, it is aimed to analyse the works of Arif Ay, one of the leading poets of contemporary Turkish literature, which involves all the poems he wrote form 1975, the date that his first poem was published, to December 2015. At the first stage of the study, in order to provide a better understanding of the poems, the poet's life; his childhood/youth, his education and his professional life has been researched; and how and when his interest in literature started, his first readings, and the journals he published or has participated in publishing processhave been examined.Again for the same purpose, all the articles, interviews, and newspaper news in relation to the poet have been scanned; all the information about Arif Ay's place and importance in the literature world, his sense of art and even his viewpoint as an intellectual is gathered and submitted in the study. Analysis of the poemswhich involves the core subject of the study has been conducted under three pillars. Initially, to grasp the semanticdepth, it has been endeavoured to dig out the poems' infrastructure by dealing with the themes and contents, and the content analysis of Arif Ay's poems is elucidated by examples under various headings. At the second stage, the structures of the works have been examined and the parts constructing this framework have been submitted within the main and sub headings again through examples. Finally, the linguistic and literary-stylethat Arif Ay employed in his poems have been analysed and this subject has been attempted to be demonstrated in details. Apart from these important stages of the study; some extra sources such as photographs, documents, poems which are not placed in his books have been added at the“Appendix”part.