Karacaoğlan'ın eserleri üzerine müzikal analiz çalışması
Musical analysis study on the works of Karacaoğlan's
- Tez No: 448655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TUĞCE KAYNAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Karacaoğlan, Karacaoğlan Eserleri, Ozan, Âşık, Türk Halk Müziği, Karacaoğlan, Karacaoğlan's Works, Poet, Lover, Turkish Folk Music
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
İnsanlar yaşadıkları süreç içerisinde kendilerini çeşitli yollarla ifade ederler. Bu ifade yollarından biri de müziktir. Müzik; insanların duygu, düşüncelerini veya etkilendiği bir olayı ezgilerle anlatma sanatıdır. İnsanlar acıyı, sevinci, aşkını, özlemi ve daha birçok konuyu müzik aracılığıyla anlatmıştır. Bu araştırma da, Türk Halk Müziği ozanlarının önde gelen isimlerinden olan ve 17.yy' da yaşamış Karacaoğlan'ın şiirlerinde sözel olarak anlatılmak istenen duygu ve düşüncelerin incelenmesi, bestelenmiş eserlerinin dinleyenler üzerindeki duygusal etkileri, notaya alınan eserlerin müzikal yönden incelenmesi ve bestelenmiş olan eserlerinin tartımsal olarak prozodi uyumu incelenmiştir. Bu araştırmada nitel ve nicel veri toplama tekniklerinin kullanıldığı betimsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada yöntemi ve amacı bakımından tarama modeli ve durum çalışması modeli kullanılmıştır. Bu çalışmanın evreni ozan-âşık ve eserleri, örneklemi ise tesadüfî örnekleme yoluyla belirlenen bestelenmiş 11 eseri oluşturmaktadır. Karacaoğlan'ın 11 bestelenmiş eserinin tartımsal olarak prozodi uyumunun tespiti yapılmış ve şekiller üzerinde gösterilmiştir. Karacaoğlan'ın şiirlerinde, halktan geldiği ve gezgin bir insan olduğu gözünün yükseklerde olmadığı ağırlıklı olarak aşk, hasretlik, gurbetlik, ayrılık acısı, yalnızlık konularını işlediği görülmektedir. Karacaoğlan'ın eserleri bestelenirken Türk Halk Müziğinin farklı usulleri ve makamları (ayak) kullanıldığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
People express themselves a variety of ways in the process in which they lived. It is music the one of this diction way. Music; is art of telling by the melodies people's feelings,thoughts, or an event which affected. People was told through music pain, joy,love, longing and many more case.In this study was examined prosody harmony as gauged of works composed and examinig the musical direction of works taken to note, emotional effects on listeners of works composed, examination of thoughts and emotions requested to be told verbally, in poems of Karacaoğlan lived 17th century and happened from leading the names of Turkish Folk Music poets. In this research was used descriptive research method used qualitative and quantitative data collection techniques.In study was used screening model and case study model in method and objective. It is composed from 11 works composed determined by random sampling if sample , this study's universe 'poet-lover' and works.It is shown on shapes and immobilized prosody harmony as gauged of 11 works composed of Karacaoğlan.It is observed that he processed cases of loneliness, separation, longing, love predominantly that he didn't be from heights of eye, was a traveler person and came from the people in the Karacaoğlan's poems. It is observed that it is used (foot) musics and different procedures of Turkish Folk Music while Karacaoğlan's works was composing.