Erişkin ve geriatrik popülasyonda akut pankreatit morbidite ve mortalitesinin çeşitli prognostik sistemlere göre karşılaştırılması
Evaluation of the clinical course and prognostic indices of acute pancreatitis in elderly patients with acute pancreatitis
- Tez No: 448737
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM KORAL ÖNAL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, APACHE, yaşlı hasta, C reaktif protein, Kan üre nitrojen, prognoz
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Amaç:Bu çalışmadaki amaç,akut pankreatitli(AP) yaşlı hastaların klinik özelliklerini araştırmak ve bu yaş grubundaki akut pankreatit şiddetini belirlemek için çeşitli prognostik indekslerin yararını değerlendirmektir. Materyal Metod:Hastaların klinik özellikleri, radyolojik veriler ilelaboratuvar verileri ve klinik seyirleri prospektif olarak yaş gruplarına göre (≥65 yaş ve 0.05) açısından benzerdi. Orta-ciddi AP'li hasta grubu ile (57±19.7) hafif AP hasta grubu (55.1±16.6) yaş ortalaması arasında fark bulunmadı.(p=0.724) Komorbideler (82.5% vs 43.8%, p=0.018) ve bilyer pankreatit görülme sıklığı (72.5% vs 41.1%, p=0.018) geriatrik grupta daha fazlaydı. Geriatrik grupta; Imrie skoru ≥ 3, BISAP skoru ≥ 3, APACHE- II ≥ 11, CRP ≥ 195 mg/dl olan değerlerin orta-ciddi AP kliniğini predikte ettiği görüldü. Sonuç: Akut pankreatit geriatrik grupta, genç populasyona göre daha ciddi seyretmemektedir ve klinik gidişatı daha kötü değildir.
Özet (Çeviri)
Background: Our aim was to investigate the clinical characteristics of the elderly patients with acute pancreatitis and to evaluate the utility of various prognostic indices to predict severity of aucte pancreatitis in this age group. Methods: The clinical features, the radiological and laboratory data and the clinical outcome were prospectively recorded according to the age groups (≥65 years vs. 0.05). The age of the patients in the moderately severe/severe (57±19.7) and mild (55.1±16.6) pancreatitis groups was not significantly different (p=0.724). Comorbidity (82.5% vs 43.8%, p=0.018) and biliary pancreatitis (72.5% vs 41.1%, p=0.018) were significantly more common in the elderly.