Hashimoto tiroiditi hastalarında monosit / HDL ve nötrofil / lenfosit oranlarının değerlendirilmesi
Evaluation of monocyte / HDL and neutrophil / lymphocyte ratios in patients with hashimoto's thyroiditis
- Tez No: 906166
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT BİLİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hashimato Tiroiditi, Nötrofil/Lenfosit oranı, monosit/HDL oranı, Hashimoto's Thyroiditis, Neutrophil-to-Lymphocyte Ratio, Monocyte-to- HDL Cholesterol Ratio
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Hashimoto tiroiditi, iyot alımının yeterli olduğu bölgelerde hipotiroidizmin en sık karşılaşılan nedenlerinden biridir ve tiroid bezine karşı gelişen otoantikorlarla birlikte kronik inflamatuar süreçlerle karakterizedir. Bu hastalıkta görülen sistemik inflamasyon artışının; oksidatif stres, endotel disfonksiyonu ve kardiyovasküler hastalık riskini artırdığı düşünülmektedir. Nötrofil/ lenfosit oranı ve monosit/ HDL oranı gibi ucuz ve kolayca ölçülebilen parametreler, sistemik inflamasyonla seyreden hastalıklarda subklinik inflamasyonu değerlendirmek amacıyla kullanılmaktadır. Biz de bu çalışmamızda hashimato tiroiditi hastalarında nötrofil/ lenfosit ve monosit/ HDL oranlarını kullanarak; sistemik inflamasyon, endotel disfonksiyonu ve oksidatif stresi dolayısıyla artan kardiyovasküler riski indirekt olarak değerlendirmeyi amaçladık. Bu retrospektif çalışmada, 1 Ocak 2020 – 10 Şubat 2023 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Dahiliye polikliniklerine başvuran ve hashimoto tiroiditi tanısı almış 18- 80 yaş aralığındaki hastaların laboratuvar verilerini incelemiştir. Çalışmaya alınma kriterlerine uyan 203 hasimoto tiroiditi hastası; 99 aşikar hipotiroidi ve 103 subklinik hipotiroidi hastasından oluşan 2 alt gruba ayrıldı. Bu hastaların hemogram, TSH, T3, T4, anti-TPO, anti- TG, CRP ve lipid düzeyleri, tamamen sağlıklı 122 bireyden oluşan kontrol grubu ile karşılaştırılmıştır. Aşikar hipotiroidi, subklinik hipotiroidi ve kontrol grupları arasındaki nötrofil/ lenfosit oranı ve monosit/ HDL oranlarının ilişkisi değerlendirilmiştir. Aşikar hipotiroidi, subklinik hipotiroidi ve kontrol grupları yaş, cinsiyet ve sigara kullanımı, CRP, sedim, trigliserid, LDL düzeyleri açısından benzer özellikler göstermiştir. Gruplar arasında nötrofil/ lenfosit oranı ve monosit/ HDL oranı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır ( sırasıyla p=0.507, p=0.064 ). Anti-TPO ve anti-TG otoantikor düzeyleri, subklinik hipotiroidili hastalarda aşikar hipotiroidili hastalara göre anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (sırasıyla p=0.001, p=0.001). Aşikar hipotiroidi ve subklinik hipotiroidi gruplarında nötrofil/ lenfosit ile monosit/ HDL oranı arasında anlamlı bir korelasyon bulunmamış, ayrıca bu parametreler ile otoantikorlar arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Aşikar hipotiroidi grubunda nötrofil/ lenfosit oranı, subklinik hipotiroidi grubuna göre daha yüksek bulunmuş ancak bu fark istatistiksel olarak anlamlı olmamıştır. Diğer bir inflamasyon göstergesi olarak kabul edilen monosit/ HDL oranı ise gruplar arasında benzer bulunmuştur. Hashimoto tiroiditi gibi kronik inflamasyonla seyreden hastalıklarda, nötrofil/ lenfosit ve monosit/ HDL oranlarının artan inflamasyon,endotel disfonksiyonu ve oksidatif stresi göstermek açısından kullanılabilmesi için; daha geniş ölçekli prospektif dizaynlı çalışmalara ihtiyaç olduğunu düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF MONOCYTE / HDL AND NEUTROPHIL / LYMPHOCYTE RATIOS IN PATIENTS WITH HASHIMOTO'S THYROIDITIS SUMMARY Hashimoto's thyroiditis is one of the most common causes of hypothyroidism in areas with adequate iodine intake and is characterized by chronic inflammatory processes alongside the development of autoantibodies against the thyroid gland. It is believed that the increase in systemic inflammation observed in this disease contributes to oxidative stress, endothelial dysfunction, and an elevated risk of cardiovascular diseases. Parameters such as the neutrophil/lymphocyte ratio and the monocyte/HDL ratio, which are inexpensive and easily measurable, are utilized to assess subclinical inflammation in diseases characterized by systemic inflammation. In this study, we aimed to indirectly evaluate the increased cardiovascular risk associated with systemic inflammation, endothelial dysfunction, and oxidative stress by using the neutrophil/lymphocyte and monocyte/HDL ratios in patients with Hashimoto's thyroiditis. In this retrospective study, we examined the laboratory data of patients aged 18-80 who were diagnosed with Hashimoto's thyroiditis and presented to the internal medicine outpatient clinics of Namık Kemal University Hospital between January 1, 2020, and February 10, 2023. A total of 203 patients meeting the inclusion criteria were divided into two subgroups: 99 with overt hypothyroidism and 103 with subclinical hypothyroidism. The hemogram, TSH, T3, T4, anti-TPO, anti-TG, CRP, and lipid levels of these patients were compared with a control group of 122 completely healthy individuals. The relationship between the neutrophil/lymphocyte ratio and the monocyte/HDL ratio among the overt hypothyroidism, subclinical hypothyroidism, and control groups was evaluated. The overt hypothyroidism, subclinical hypothyroidism, and control groups exhibited similar characteristics in terms of age, sex, smoking status, CRP, sedimentation rate, triglycerides, and LDL levels. No statistically significant differences were found between the groups regarding the neutrophil/lymphocyte ratio and the monocyte/HDL ratio (p=0.507 and p=0.064, respectively). The levels of anti-TPO and anti-TG autoantibodies were found to be significantly higher in patients with subclinical hypothyroidism compared to those with overt hypothyroidism (p=0.001 for both). There was no significant correlation between the neutrophil/lymphocyte ratio and the monocyte/HDL ratio within the overt and subclinical hypothyroidism groups, nor was there a significant relationship between these parameters and the autoantibodies. The neutrophil/lymphocyte ratio in the overt hypothyroidism group was found to be higher than that in the subclinical hypothyroidism group; however, this difference was not statistically significant. The monocyte/HDL ratio, considered another indicator of inflammation, was similar across the groups. In diseases characterized by chronic inflammation, such as Hashimoto's thyroiditis, there is a need for larger-scale, prospectively designed studies to establish the utility of the neutrophil/lymphocyte and monocyte/HDL ratios as indicators of increased inflammation, endothelial dysfunction, and oxidative stress.