Travma hastalarında toraks bilgisayarlı tomografi değerlendirmesinde acil tıp asistanları ile radyoloji uzmanı yorumlarının karşılaştırılması
Comparison of emergency med assistants and radiology experts in interpretation of thoracic computerized tomography in trauma
  1. Tez No: 448801
  2. Yazar: TALİP UĞURLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RIDVAN ATİLLA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Thoracic Trauma, Thoracic computed tomography, Interpretation, Emergercy physicians
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Giriş ve Amaç: Acil tıp asistanlarının (ATA) acil serviste travma hastalarını değerlendirirken tanısal görüntüleme yöntemlerini doğru yorumlamaları beklenir. Bu nedenle de toraks bilgisayarlı tomografi (BT) görüntülerinin acil serviste doğru olarak yorumlanması, travma hastalarının yönetiminde kritik öneme sahiptir. Çalışmamızda acil serviste travma nedeniyle toraks BT görüntülemesi yapılan hastalarda ATA tarafından yapılan toraks BT yorumlarının radyoloji uzman raporu ile uyumluluğunu değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 1 Ocak 2015 - 31 Temmuz 2015 tarihleri arasında Dokuz Eylül Üniversite Hastanesi Acil Servisine travma nedeniyle başvuran ve toraks BT görüntülemesi yapılıp ve bir radyoloji uzman hekimi tarafından raporlanmış toraks BT görüntüleri kullanılarak yapıldı. Çalışmaya beş ATA katıldı ve her ATA' nın seçilen 20 toraks BT'yi ayrı ayrı değerlendirmesi istendi. Radyoloji uzman hekiminin sonuç raporları altın standart kabul edildi. Elde edilen verilerin istatiksel analizi SPSS 22.0 for Windows bilgisayar programı ile Kappa istatistiği kullanılarak yapıldı. Bulgular: Çalışmada ATA'nın toraks BT yorumları ile radyolog yorumları karşılaştırıldığında genel uyumluluk oranı %70.2 (n=274) idi. ATA ve radyolog yorumu arasındaki genel uyumun iyi derecede (K:0.63) olduğu bulundu. Sonuç: Travma hastalarında toraks BT lerin yorumlanmasında ATA ile radyoloji uzman hekimi arasında iyi derecede uyum vardır. ANAHTAR KELİMELER: Travma, Toraks BT, Acil tıp asistanları, Uyum Değerlendirmesi,
Özet (Çeviri)
Introduction: Diagnostic imaging methods are expected to be interpretated accurately during the management of trauma patients in emergency departments (ED) by emergency physicians. So that, interpretation of thoracic computed tomography views have critical role for the management of thoracic trauma patients in ED. We aimed to determine the compliance between emergency physicians' (EP) and radiology physicians' (RP) interpretations of thoracic CT views of trauma patients to whom CT imagings were ordered in ED. Method: This study was conducted with the trauma patients who had been admitted to and whose thoracic CT views had been interpretated by a RP in Dokuz Eylul University Hospital Emergency Department between January 1st, and July 31st, 2015. Retrospectively, EP interpretated 20 selected thoracic CT views among these patients. Interpretations of EPs were compared with the interpretations of RPs which were selected as gold standart for this study. Statistical anaysis of the data was completed by SPSS 22.0 for Windows. Kappa was used for the compatibility. Results: General compatibility was determined as 70.2% (n=274) and kappa=0.63 between thoracic CT view interpretations of EPs and RPs. The general compatibility kappa value of was“good”between Eps and RPs. Comment: We found“good”compliance between thoracic CT view interpretations of EPs and RPs for the thoracic trauma patients in ED.