Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Anabilim dalında 2010-2015 yılları arasında takip edilmiş olan plevral efüzyon tanılı hastaların analizi
Mersin University Faculty of Medicine thorasic surgery department in 2010-2015 between the years have been to follow pleural effusion analysis of diagnosis of patients
  1. Tez No: 448828
  2. Yazar: BÜLENT ARSLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÖZDÜLGER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: plevral efüzyon, transuda-eksuda, retrospektif analiz, pleural effusion, transuda, exuda, retrospective analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 50
Özet
Plevral efüzyon, başta plevra ve/veya akciğerle ilgili hastalıklar olmak üzere, sistemik hastalıklar ve organ fonksiyon bozuklukları nedeniyle oluşabilen aygın bir tıbbi sorundur. Plevral efüzyonların özelliklerinin doğru bir şekilde ortaya konması yaklaşım, ileri tanısal işlemler, prognoz ve takip gibi pek çok önemli kararın da doğru şekilde alınmasına imkân sağlar. Tezimin amacı; merkezimize ait sonuçların derlenmesi, değerlendirilmesi ile gelecekteki uygulamalarımızın daha etkin ve güvenli bir şekilde ve gerçekleştirilmesine katkı sağlamaktır. Bu amaca yönelik olarak, plevral efüzyon nedeniyle kliniğimizde takip edilen toplam 441 hastanın dosyası retrospektif olarak incelendi. Plevral efüzyonlu hastaların tamamına transuda eksüda ayrımını belirlemek ve mikrobiyolojik ve sitolojik inceleme amacı ile torasentez işlemi yapılarak plevral sıvı örnekleri alındı. Plevral sıvıların transüda eksüda ayrımında Light kriterleri kullanıldı.. Kliniğimizde eksuda vasfındaki effüzyonların, en sık nedeninin malign efüzyonlar olduğu, parapnömonik efüzyon ve tüberküloza bağlı efüzyonların bunu takip ettiği tespit edildi. Transuda vasfındaki effüzyonların en sık nedeninin ise kalp yetmezliğine bağlı plevral efüzyonlar olduğu saptandı. Takip ettiğimiz malign efüzyonların en sık nedeninin primer akciğer kanserlerine bağlı efüzyonlar olduğu, bunu metastatik kanserlere bağlı efüzyonların takip ettiği ortaya kondu. Kliniğimizde plevral efüzyon nedeniyle işlem gören hastaların retrospektif analizinin uluslarası ve ülkemizdeki literatür verileri ile uyumlu olduğu sonucuna varıldı. Bununla birlikte, hastaların takip sürecinde; klinikler arasındaki koordinasyon eksikliğinden, hastaların başka merkezlerde tedavilerine devam etmelerinden veya hastaların özellikle şifa bulduktan sonra kontrole gelmemelerinden kaynaklanan aksaklıklar olduğu da saptandı.
Özet (Çeviri)
Pleural effusion is a common medical problem which may be caused predominantly by pleural and/or pulmonary diseases but also during systemic disorders and organ insufficiencies. It is important to correctly describe the properties of the pleural effusion since deciding further diagnostic modalities, therapeutic approaches, follow-up technics and prognosis strictly depend on these properties. The aim of this thesis is to collect and re-evaluate our results in order to perform our future interventions more effectively and reliably. Fourhundred-fourtyone patients were included in this retrospective analysis. In all of the patients samples from pleural effusions were obtained for transuda-exuda determination and for cytologic and microbiologic analyses. Light criteria were used for transuda-exuda determination. The primary reason of exudative effusions was found to be primary or metastatic pulmonary malignancies which was followed by parapneumonic and tuberculosis associated effusions. Heart insufficiency was the leading cause among transudative effusions. The results of our retrospective analysis were in çoncordance with national and international published data. Besides, failure in follow-up of the patients was also observed due to discoordination among different medical sections, continueing therapy in other centers or discontinueing follow-up after some moderate cure.