Futbolda şiddet ve hukuki boyutlari
Football violence and legal dimensions in Turkey
  1. Tez No: 448878
  2. Yazar: BRANKO VOJINOVIC
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFE BANU ATAMAN YANCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, Şiddet, Futbolda Şiddet, Hukuk, Spor Hukuku, Sport, Violance in Football, Law, Sport Law
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmanın amacı; futbolda şiddet olgusunu ve bu olguyu ortaya çıkaran etkenleri açıkladıktan sonra, Türkiyedeki özellikle futbolda meydana gelen şiddet ve düzensizlik olaylarının önlenmesi için alınan yasal tedbirler ile bu yasal tedbirlerin hangi durumlarda ve ne şekilde uygulandığını incelenmektir. Gün geçtikçe misyonu ve toplumlarca algılanması farklılaşan futbol, profesyonel bir disiplin olmanın getirdiği bir takım olumsuzluklarla karşılaşmaktadır. Bu olumsuzluklar bazen ciddi boyutlara ulaşmakta, çözümü de ciddi uygulama ve yaptırımlar gerektirmektedir. Bu noktada mevcut yasal düzenlemeler devreye girmekte ve bu düzenlemelerin tam olarak uygulanması ile birlikte çözümler üretilebilir. Buradan hareketle çalışmamızda mevcut uygulamalar hakında bilgi verilmiş uygulama yöntemleri açıklanmıştır. Mevcut yasa, talimat ve yönetmeliklerin hukuki açıdan yetersiz kaldığı durumlarda da yeni düzenlemelerin ve tedbirlerin alınması mecburiyeti öne çıkmaktadır. Mevcut literatür taranarak yapılan bu çalışmada, ülke futbolunda meydana gelen şiddet ve düzensizlik olaylarının ne şekilde önlenmeye çalışıldığı üzerinde durulmuştur. Bu konuda uygulanan mevcut yasal yaptırımların ortaya konulması ile birlikte gelecekte ortaya çıkabilecek sorunların ve sorunlar karşısında alınacak tedbirlerin ne olması gerektiğine dair fikirler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study, after explane violance and aggression events in football and factors of this events; examine to prevent with received legal measures violance and aggression in our country, this legal measures applied in which case and in what ways. Day by day football's mission and by the publics perception becoming different and football comes accross some negation to bring of become a professional disciplin. Some times, these negations reach serious demansions and solution has to need serious applications and sanctions. In this point actual legal measures are became a part of an activity and solutions can be produced with apply without any reserve. Accordingly in this study, explained what is the actual legal measure and how are these apply. Taken new controls and coutions imprtantly become prominent at time when actual law, prescription and bylaws deficient and fall behind. Done by literature reviewing in this study, by empahasisisng taken place violance and disorder events in country football try to prevented in what way; In writing, actual legal measure are applied in this matter. Will be taken measures for the future from the point of in which case and in what way to give an idea and have an impartance.